Vesti iz sveta

Radosavljević: „Ekonomski tigar? Imamo veći dohodak samo od Albanije“

Profesor Goran Radosavljević izjavio je da je ekonomski razvoj Srbije u poslednjih deset godina bio ispod proseka regiona.

Radosavljević je u intervjuu za Novi magazin kazao da je prosečan bruto domaći proizvod po glavi stanovnika meren paritetom kupovne moći, u Srbiji u periodu 2013-2020. bio oko 12 odsto niži od proseka regiona, dok je njegov rast u istom razdoblju bio jedan od najnižih u regionu.

– Poređenja radi, od 2001. do 2012 prosečan dohodak, kao i njegov rast, bio je na nivou regiona. Dok smo u periodu 2001-2012. držali korak s regionom, od 2013. do 2020. postepeno zaostajemo za zemljama regiona. U prethodnih deset godina bolje ekonomske performanse, tj. brži rast prosečnog dohotka stanovništva od Srbije su imale Rumunija – gotovo dva puta brži rast – Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora i Makedonija – naveo je Radosavljević.

Dodao je da su sporije rasle samo ekonomije Hrvatske i Albanije.

– Ako pri tome imamo u vidu da je dohodak u Hrvatskoj gotovo 60 odsto veći nego u Srbiji, dolazimo do zaključka da je ekonomski jedino lošiju dinamiku rasta od Srbije u prethodnih deset godina imala Albanija – istakao je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Prema njegovim rečima, Srbija je od 2012. povećala svoj prosečan dohodak u odnosu na prosek u Evropskoj uniji za tri procentna poena, što je posle Albanije najslabiji rezultat u regionu.

– Rumunija je, na primer, u istom periodu povećala prosečan dohodak za 18 procentnih poena. Prosečan dohodak u Rumuniji je 2012. bio na 54 odsto proseka EU, a u 2020. je porastao na 72 odsto proseka EU. Srbija je tek na 43 odsto proseka EU dohotka. Dakle, ponovo smo na začelju Evrope i regiona – kazao je Radosavljević.

Rekao je da je Srbija daleko od toga da bude „ekonomski tigar regiona“, iako vlast na sve načine pokušava da prikaže Srbiju kao zemlju s brzim i visokim rastom i pri tome ne bira sredstva.

– Raspodela bez smislenih ekonomskih kriterijuma milijardi evra budžetskih para u prethodne dve godine, veliki rast zaduženja praćen netransparentnim trošenjem tih para, te ogromne subvencije za otvaranje radnih mesta, imaju cilj da se ekonomska situacija prikaže boljom nego što jeste – naglasio je profesor Radosavljević.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top