Uncategorized

Radošević: „Vlast štiti Ziđin i dozvoljava uništavanje životne sredine“

„Letnji period je, pored velikih vrućina i masovnog odlaska građana na godišnje odmore, idealno vreme da vlast progura na „mala vrata“ nezakonita rešenja kada „niko ne gleda“, kada nema ljudi koji mogu da se pobune, kada vrućine od 40 stepeni otežavaju organizovanje protesta“, naveo je Igor Radošević, predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

U saopštenju Igora Radoševića, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

„Tako je i u ovom slučaju, Ministarstvo zaštite životne sredine donelo rešenje da nije potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta skladištenja zapaljivih tečnosti i skladišta opasnog otpada na teritoriji KO Brestovac, na području grada Bora, a po zahtevu „Servis Zijin mining“!

Odbor za ekologiju SSP postavlja pitanja:

Ko normalan može da donese takvo rešenje čime se ugrožava zdravlje građana?

Ko ima pravo da kaže da nije potrebna Studija uticaja na životnu sredinu za skladištenje zapaljivih tečnosti? A pogotovo za opasan otpad?

Da li će ministarka Irena Vujović, zajedno sa svojim timom, da snosi krivičnu odgovornost kada dođe do masovnog trovanja ljudi, životinja, uništavanja plodne zemlje, uništavanja reka i potoka?

Zašto vlast zastupa interese kineske kompanije Zijin umesto interesa svojih građana?

Kao jedan deo rešenja Ministarstvo navodi da je proizvođač dužan da sačini plan upravljanja otpadom ako godišnje proizvede 100 tona neopasnog otpada ili 200kg opasnog otpada!

Naše pitanje je ko će to da nadgleda i izmeri? Ili ćemo Kinezima da verujemo na reč? Koje će posledice Zijin da snosi ako ne ispuni svoje obaveze? Kao i do sada – NIKAKVE!

Očigledno je da država ispunjava sve uslove i želje koje kineske kompanije zatraže. Ključeve grada Bora su već dobili. Pitanje je samo vremena kada će Kinez postati gradonačelnik Bora.

Rešenje: Odbor za ekologiju i životnu sredinu SSP traži da se Studije o uticaju na životnu sredinu moraju obavezno uraditi, pogotovo u situacijama gde postoji skladištenje zapaljivih tečnosti i opasnog otpada koje mogu dovesti do hazarda i ekoloških katastrofa. Smatramo da niko nema prava da rizikuje zdravlje i živote naših građana, da uništava zemlju i vode tvrdeći da Studije uticaja na životnu sredinu nisu potrebne. Posle smene vlasti, svi štetni ugovori će biti raskinuti, dok će Studije uticaja na životnu sredinu biti obavezne“, zaključio je u saopštenju Igor Radošević, predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top