Vesti iz Srbije

REM gleda kroz prste televizijama Pink i Hepi!

REM gleda kroz prste televizijama Pink i Hepi i posle brutalnih uvreda Vojislava Šešelja ili više puta ponovljenih pretnji smrću Kristijana Golubovića u Zadruzi. Objašnjenje: Nije bilo potrebne većine prilikom odlučivanja. Istovremeno, privremena zabrana emitovanja Radija Puls iz Grocke jednoglasno je usvojena.

Kristijan: _ebaću vam mamicu… sad ćeš da vidiš… sad ću da vam _ebem mamu! Sad ću iz šteka prangiju… Kristijan gura obezbeđenje koje ga drži, sprečava, a on preti rukom i govori: stezo me za gušu… skloni se… Kristijan potom izlazi u dvorište i obraća se obezbeđenju: … zapamti, siso, kunem ti se u dete… slušaj samo da ti kažem (u kontekstu pretnji)…

U tom trenutku izleće Tara u dvorište, zadrugari je sprečavaju. Sadržaj je delimično prekriven visokofrekventnim tonom, a čuje se:

Uzela makaze da izbode… Taraaaa… pusti to, bre! Stani, ima nož! Kristijan prilazi Tari, slika je zamagljena, zadrugari ga sprečavaju… Mića: Nemoj, molim te!… Kristijan: Još neko da me dirne… (utrčava u pab, nešto uzima) … ajde da vidim sad ko će… još jednom neko da me dirne (visokofrekventni ton)… gde je onaj plavi, gotovo… zaklaću mu sudnicu.

Ovo je deo transkripta iz izveštaja Službe za nadzor i analizu programa emitera Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o tome šta se događalo u rijalitiju „Zadruga“, prikazanom na Pinku 1. marta.

U izveštaju Stručne službe napominje se da je sporni sadržaj emitovan odloženo, ali da i pored eskalacije nasilja, Pink nije isključio delove rijalitija čije prikazivanje nije dozvoljeno.

  • Utoliko je veća odgovornost pružaoca medijskih usluga (PMU), jer je osobi koja je i ranije dovođena u vezu sa nasiljem, i pritom osuđena za više krivičnih dela, dozvolio da ponovo iznosi pretnje, da bude nasilna, ugrožava druge učesnike. I drugi učesnici se ponašaju društveno neprihvatljivo, pokazuju želju za fizičkim obračunavanjem uz upotrebu psovki i uvredljivog govora – piše u izveštaju Službe za nadzor.

Zbog ovakvih brutalnih pretnji nasiljem – koje uznemiravaju već tokom čitanja, a kamoli prilikom gledanja ovakvih scena – Savet REM-a je polovinom marta pokrenuo postupak protiv TV Pink.

Članovi Saveta su se ipak brzo predomislili – Pink zbog ovog divljanja na nacionalnoj frekvenciji, i to u 22 sata, nije kažnjen, a postupak je obustavljen.

Na sednici Saveta REM-a održanoj 10. maja članovi Saveta se nisu usaglasili oko izricanja mera za čak sedam prekršaja na televizijama Hepi i Pink, među kojima je i ova pretnja smrću.

Kristijan Golubović je više puta pretio ubistvom u rijalitiju, zbog čega je jednom REM podneo i krivičnu prijavu i pokrenuo postupak protiv Pinka. Epilog ovog slučaja bio je očekivan – krivična prijava je odbačena, a postupak obustavljen.

Prikazivanje navedenih medijskih sadržaja mora biti sankcionisano, kaže za Cenzolovku Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, koja objašnjava da emiteri sa nacionalnom frekvencijom nisu kažnjeni zbog ovako grubih prekršaja jer nije bilo potrebne većine glasova.

S druge strane, odluku o izricanju veoma stroge mere, petnaestodnevne zabrane emitovanja programa (koju je REM izrekao svega tri puta od 2014), Radiju Puls iz Grocke članovi Saveta doneli su jednoglasno. Reč je o tome da je vlasnik ove radio-stanice u dva navrata grubo vređao bivše saradnike.

Da li to onda znači da REM štiti Hepi i Pink, dok bez problema kažnjava lokalne medije?

Olivera Zekić odgovara da REM primenjuje iste kriterijume prema svim emiterima i da niko nije povlašćen, „što potvrđuje i samo Vaše pitanje u kome konstatujete da Pink i Hepi imaju veliki broj izrečenih mera“.

Višnja Aranđelović navodi da u svoje ime može da kaže da ona nije tu ni da štiti emitere koji joj se dopadaju, niti da bi vodila rat protiv onih koji nisu po njenom ukusu.

  • Postoje jasna pravila i moje odluke imaju veze samo sa njima – decidirana je Aranđelović.

Međutim, Maja Divac smatra da se u Savet REM-a biraju i članovi koji su spremni da štite interese privatnih televizija, i čine deo propagandne mašinerije vladajuće strukture, umesto da štite interes javnosti kao što im to zakon nalaže.

  • Televizijama kao što su Pink i Hepi, za koje se može reći da su uz tabloide medijski stubovi vladajućeg režima, sve je dozvoljeno. U njihovim programima se kontinuirano krše brojne zakonske odredbe, na osnovu čega su ove televizije odavno mogle da budu ugašene. Međutim, ovakav politički podoban Savet REM-a im ne izriče zaslužene sankcije zato što to nije u interesu aktuelnog režima. Jasno je da su u takvoj igri interesi građana ne samo zanemareni već i ozbiljno ugroženi – ocenjuje Divac.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top