Vesti iz Srbije

REM odbio prijave protiv Hepija i Pinka!

„Živimo u društvu gde postoji tolerancija prema govoru koji je neprihvatljiv“, rečeno je prilikom predstavljanja Izveštaja o upotrebi govora mržnje u medijima u Srbiji.

Autor Izveštaja, profesorka beogradskog Pravnog fakulteta Ivana Krstić, ocenila je da je sudska praksa nedovoljno ujednačena i da sudovi daju prevagu slobodi izražavanja u odnosu na govor mržnje, jer postoji stav da je srpsko društvo tolerantnije na određeni govor.

Ivana Krstić je navela da je najviše prijava građana podneto protiv televizija Pink i Hepi, koje emituju rijaliti programe, ali da ih je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sve odbilo, kao nepotpune.

– U Srbiji postoji stalni porast govora mržnje, javne ličnosti koriste zapaljiv govor, dok se na društvenim mrežama govor mržnje ne sprečava. U medijima nema mnogo tekstova koji se mogu okarkaterisati kao govor mržnje kada se gledaju pojedinačno, ali se, ukoliko se posmatra uređivačka politika, može zaključiti da je govor mržnje sveprisutan – ocenila je Ivana Krstić.

Ona je izjavila da postoji veliki broj tekstova koji doprinose negativnom stereotipu prema određenim grupama, nacionalnim manjinama i politici susednih država.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top