Vesti iz Srbije

Ročište za Jovanjicu 2 ponovo odloženo!

Odloženo je pripremno ročište za Jovanjicu 2, koje je počelo u ponedeljak, a danas je trebalo da bude nastavljeno. Kako nam je rekao advokat Veljko Delibašić, koji u ovom postupku brani okrivljenog pripadnika MUP-a Branislava Radosavljevića, razlog odlaganja je taj što je on tražio izuzeće sudije Zorana Ganića „zbog pristrasnosti“.

Advokat Jugoslav Tintor za N1 je rekao da će o toj odluci odlučivati predsednik suda. „Detaljno obrazloženo navođenjem sedam konkretnih razloga u kojima je ispoljio pristrasnost u konkretnom slučaju. Odluku o izuzeću doneće predsednik suda“, kaže.

N1: Kada će biti doneta odluka?

„Ne znam, to morate sud da pitate“, kaže Tintor.

Optužnica u ovom postupku, kao i u „Jovanjici 1“, označava Predraga Koluviju, kao organizatora kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila i stavljala u promet opojne droge.

Koluviji – koji je vlasnik poljoprivrednog dobra“Jovanjica“, na kom je pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi, pre deset dana je dodeljen advokat po službenoj dužnosti, jer je pre tri nedelje otkazao punomoćje svim svojim braniocima. Zbog toga je pripremno ročište dva puta bilo odloženo u maju.

Kratak rok za pripremu odbrane bio je razlog da Koluvijin novi branilac traži ponovno odlaganje ročišta, što je sudsko veće odbilo.

Osim njega, još osmorica optuženih, među kojima su pripadnici MUP-a, BIA i VOA, se sumnjiče da su Koluviji, dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, falsifikovane službene isprave, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Svi okrivljeni u postupku „Jovanjica 2“ se brane sa slobode, izuzev prvookrivljenog Predraga Koluvije i njegovog vozača i saradnika Miloša Tofilovića koji je u pritvoru, ali ne po odlukama u ovom predmetu, već je u februaru uhapšen zbog sumnje u trgovinu heroinom.

Juče je, posle pauze od skoro tri meseca, održan glavni pretres u postupku Jovanjica 1, koji je takođe trebalo da bude nastavljen danas, ali sudsko veće nije želelo da nastavi sa izvođenjem dokaza i zakazalo je nastavak suđenja za sredinu jula.

Čeka se da se završe pripremna ročišta u Jovanjici 2 i da se donese odluka o spajanju dva predmeta Jovanjica 1 i Jovanjica 2 u jedan. To je inače, ranije predložio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, kako bi proces suđenja bio brži i efikasniji.

Upravo odlaganje saslušanja svedoka u postupku Jovanjica 1, zbog neodržavanja pripremnih ročišta u Jovanjici 2, bio je argument advokatima okrivljenih da traže za svoje klijente ukidanje pritvora, jer kako su naveli trpe zbog drugog postupka sa kojim nemaju veze. Sudsko veće to nije prihvatilo.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top