Vesti iz Srbije

RTS i TV Kurir kriju za koliko je prodato pravo emitovanje serija!

Prvi put u istoriji televizije u Srbiji igrane serije “Vruć vetar“, “Policajac sa Petlovog brda“, “Selo gori, a baba se češlja“, “Priče iz radionice“, “Vojna akademija“ i druge koje je novcem građana producirala Radio-televizija Srbije (RTS) mogu se gledati i na nekoj privatnoj televizijskoj stanici.

Licencna prava za emitovanje popularnih serija čije su snimanje najvećim delom finansirali pretplatnici Javnog servisa i ostali poreski obveznici, ustupljeno je kablovskoj televiziji Kurir, a detalji tog ugovora javnosti nisu poznati.

Odgovor na pitanje zbog čega i pod kojim uslovima se dogodio taj presedan N1 je potražio od predsednika Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branislava Klanščeka, koji se ljubazno odazvao pozivu, uz obećanje da će to pitanje koliko već sutradan postaviti nadležnima iz Javnog servisa.

– Postoji ugovor između televizije Kurir i Radio-televizije Srbije po kojem RTS ustupa licencna prava za emitovanje igranih serija televiziji Kurir po zvaničnom cenovniku- preneo nam je Klanšček odgovor koji je dobio u Takovskoj 10.

Na pitanje da li mogu da dobiju na uvid taj cenovnik, Klanšček je N1 uputio na PR službu Radio-televizije Srbije.

– Na Javnom servisu su mi rekli da ja kao predsednik Upravnog odbora ne bi ni trebalo da odgovaram na ta pitanja, tako da je najbolje da se obratite PR službi. Taj cenovnik je usvojio Upravni odbor u ranijem mandatu i on bi trebalo da bude javno dostupan. Generalno smatram da bi rad RTS-a trebalo da bude potpuno transparentan i dostupan bez ikakvih ograničenja. Zdušno radim na tome da RTS postane jedan transparentan servis građana, ali to je veliki sistem u kojem se stvari ne menjaju preko noći – naglasio je Klanšček.

Sagovornik portala N1 napominje da je još na prvoj sednici Upravnog odbora postavio pitanje zašto RTS više nema svojih produkcija.

– Ne postoji ništa više, sve su to raznorazne produkcije (…) Imate jedan sistem koji ima studija, čitavu infrastrukturu, kamere, tehniku… i onda se pojave neke druge produkcije. Silni novci se daju za to. Čak su i muzičke emisije spoljna produkcija. RTS koji ima tri orkestra – narodni, džez i simfonijski – dovodi ljude sa strane da sviraju u studiju. To su neke stvari koje su potpuno van pameti- konstatuje Klanšček.

Informaciju o visini naknade koju je Kurir TV platio Javnom servisu za pravo emitovanja igranih serija koje je producirao RTS N1 je pokušao da dobije i od televizije Kurir.

– Prava na emitovanje serija za koje ste izrazili interesovanje su plaćena u skladu sa cenovnicima RTS-a – bilo je sve što su na tu temu imali da kažu u kompaniji Adria media grupa, u čijem sastavu posluje i Kurir TV.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top