Vesti iz Srbije

RTS: Odluka Tvitera politička!

Odluka kompanije Tviter da na neke od naloga koje RTS koristi na toj platformi stavi oznaku „medij koji sarađuje sa Vladom Srbije“ primorava nas da preispitamo svoje prisustvo na toj mreži, ali i da zatražimo da se o tome izjasni EBU i druge organizacije čiji je RTS, kao javni servis, član – navela je Radio televizija Srbije.

Radio-televizija Srbije ističe da se neće oglašavati na društvenoj mreži Tviter na nalozima koji su obeleženi bilo kakvom oznakom iza koje, kako kažu, RTS ne stoji niti ju je izabrao prilikom registracije naloga.

– Neprihvatljivo je da tehnička platforma, kako se Tviter predstavlja, dopisuje ili dodaje bilo kakav tekst u naše objave, bez našeg dopuštenja ili zahteva. U ovom slučaju, Tviterov dodatak predstavlja etiketiranje, što je vrsta nedopustivog pritiska na medij, posebno na medij koji je član EBU, čime se tehnička platforma za objavu kratkih poruka stavlja u poziciju vrhovnog cenzora, iako za to nema nikakvu legitimaciju, dok za sebe tvrde da im je sloboda mišljenja i govora svetinja. Skandalozno je da Tviter nije obavestio RTS da će ta njihova napomena biti primenjena na našim objavama kako bismo pravovremeno doneli odluku o daljem postupanju i prisustvu na ovoj mreži, pod izmenjenim uslovima. Niti nam je Tviter ponudio bilo kakvo ozbiljno i na argumentima zasnovano obrazloženje za svoj postupak – piše na sajtu RTS-a.

Dalje se dodaje da su kriterijumi po kojima se takva etiketa dodeljuje medijima ili nejasni ili nedosledni. RTS piše da „ako je kriterijum finansiranje medija iz državnog budžeta, onda bi istu oznaku koju je Tviter dodelio RTS-u morao da nosi veći broj medija na ovoj mreži, čak i članova EBU, ali ne i RTS jer se medijski javni servis Srbije ne finansira iz državnog budžeta“.

– Konkretnije, 31 javni servis u Evropi finansira se sasvim ili delimično iz državnog budžeta te „zaslužuju“ nezgrapno formulisanu etiketu da „sarađuju sa vladom“. Šta tek reći za medije poput Radija Slobodna Evropa, Dojče Velea (DW) ili Glasa Amerike (VOA) kojima je država osnivač i finansiraju se u potpunosti iz državnog budžeta, ali na to korisnici Tvitera nisu upozoreni. Napomenimo da DW i VOA odlično sarađuju sa RTS i ova primedba nikako nije poziv da se etikeriranje medija proširi, naprotiv – piše RTS.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top