Vesti iz Srbije

RTS primio otvoreno pismo nezadovoljstva!

Već niz godina unazad, uređivačka politika informativne redakcije RTS-a je skoro isključivo odgovorna za opravdano nezadovoljstvo, čak gnev opoziciono orijentisanih građana prema javnom servisu. Ovo nezadovoljstvo je nehotično upućeno našem zajedničkom javnom servisu, odnosno RTS-u u celini, kojeg svi podjednako finansiramo – navodi se u otvorenom pismu srpskog pokreta Dveri RTS-u.

– Mnogi opozicioni lideri su ne jednom izražavali svoje, malo je reći, nezadovoljstvo profesionalnošću vaših novinara i urednika, što je i javno potvrđeno skandaloznim snimkom razgovora u studiju RTS-a između Ivice Dačića i novinarke vaše redakcije, koji se desio u momentu kada su oni bili uvereni da ih kamere ne snimaju – navode Dveri.

Kako kažu, to ne znači da redakcija RTS-a nema i pozitivne profesionalne domete, „ali izgleda da vi svoje domete smete da ostvarite samo na onim temama koje su „odobrene“, koje su u funkciji politike vladajuće stranke ili koje tu politiku ne izlažu neugodnoj kritici, niti otkrivaju ahilove pete sistema i režima“.

– Ono što nas ljuti ali i žalosti je jasno prisustvo nevidljive zlonamerne ruke medijskih manipulacija na vestima, u različitim oblicima izveštavanja vaše kuće, koji na RTS-u nisu vulgarni kao na TV Pink ili drugim privatnim televizijama, ali čije je manipulativno dejstvo mnogo snažnije samim tim. Ovo se na RTS-u ostvaruje uglavnom putem sistemskog prećutkivanja delovanja opozicije, koje je u Srbiji znatno, i sporadičnog ali vrlo selektivnog izveštavanja – gde brižljivo i sa pažnjom birate i objavljujete najslabije izjave opozionih lidera, izjave o najmanje važnim temama, greške opozicionih lidera i sve ono što može da obori rejting opoziciji i da gradi „poželjan“ narativ o njenoj nesposobnosti i marginalnosti – navodi se u pismu.

U pismu RTS-u se navodi i da je „tužno to što su svoje realne profesionalne kvalitete podredili tome, i što su time doveli u pitanje ugled i značaj celokupnog javnog servisa, čiji su dometi i rad važni za ovu naciju i koji je apsolutno nezamenljiv“. 

– Od vas kao novinara u narednom period očekujemo, da u susret izborima na svim nivoima suštinski korigujete vašu uređivačku politiku i omogućite građanima koji vas finansiraju da na vašim programima redovno, blagovremeno, iscrpno, a posebno uživo čuju svoje političke predstavnike. Verujte, puno je građana kojima ste uskratili „pravo da znaju sve“ i čiji revolt, čak ni mi, njihovi politički predstavnici ne možemo više da izrazimo i kanališemo kroz oblike legitimnog izražavanja protesta – kažu iz Dveri.

Oni podsećaju da je interes građana da budu informisani o radu svojih predstavnika je deo javnog interesa Republike Srbije, a on je grubo narušen.

– Ponavljamo – jedan čovek ne može izražavati volju svih građana Republike Srbije, niti se čitava Srbija može podrediti volji jednog čoveka. Kako je dobro rekao Njegoš: „barjaktaru darivat Evropu, grehota je o tome i misliti“! Mislite o tome i ne potcenjujte važnost slobode misli i govora – zaključuju iz Dveri.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top