Vesti iz Srbije

Rudarenje kod Rio Tinta!

KORS, Zaštitimo Jadar i Rađevinu zahtevaju da se onemogući uvoz probnog postrojenja za obradu i proizvodnju litijum karbonata i borne kiseline a čiji nam je uvoz preko medija najavio Rio Tinto, odnosno Rio Sava eksplorejšn.

U saopštenju, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

„Potpuno je jasno nakon više od godinu dana upornih pokušaja naših organizacija da saznamo stvarne karakteristike ovog proizvodnog procesa da je u pitanju nigde ispitan, eksperimentalan proces sa potpuno nepoznatim ulaznim količinama resursa, energije i potpuno nepoznatim izlaznim količinama otpada, opasnih supstanci, otpadnih voda.

Već nakon rudarskih ispitivanja vidimo da je došlo do teških posledica po okruženje u Jadru a možemo tek da zamislimo do kakvih će posledica dovesti navodno eksperimentalno postrojenje nepoznate veličine, sa nepoznatim tehnologijama i supstancama upotrebljenim u nepoznatim količinama.

Apsolutno je protivzakonito da se omogući dopremanje i instalacija takvog postrojenja bez studije izvodljivosti i studije o proceni uticaja, bez razmatranja prihvatljivosti za životnu sredinu čitave zapadne Srbije. Na ovakav način Vlada Srbije koja ovo dozvoljava otvara vrata da uskoro bez procena uticaja, uključivanja javnosti otvaramo I druga mnogo opasnija postrojenja i tehnologije?!. Bez postojanja standarda za ovakva postrojenja i posebno za otpad i otpadne vode iz njih ionako teško ugroženi sistem zaštite životne sredine bi bio doveden do potpunog kolapsa I propasti pravnog sistema Republike Srbije. Ako se ovakvo bezakonje dozvoli Rio Tintu onda će biti svima dozvoljeno da eksperimentišu i rade sa bilko kojim tehnologijama i bilo gde.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top