Mitrovačke vesti

Ruma: Održana šesta manifestacija „Žetva – bez žita nema života“

U organizaciji Udruzenja zena „Kraljevčanke“ i MZ Kraljevci, a uz podršku rumske opštine, juče je odrzana šesta po redu manifestacija „Žetva – bez zita nema zivota“.

Reč je o manifestaciji koja čuva tradiciju, običaje i koja je ove godine okupila 16 udruzenja zena, najviše iz Srema, kazala je Snezana Bogdanović, predsednica Udruzenja zena „Kraljevčanke“ iz Kraljevaca.

„Želimo sačuvati tradiciju vezanu za zetvu, da prikazemo tradicionalno košenje zita i afirmišemo stvaralaštvo zena. U samom košenju i rukovezanju zita učestvovao je veliki broj takmičara i muškaracai zena, a ni nešto lošije vreme nije pokvarilo druzenje, po kome je naše selo sad već prepoznatljivo“, istakla je Snezana Bogdanović.

U centru Kraljevaca su bili  postavljeni štandovi na kojem su svoje rukotvorine izlagale članice udruzenja zena, a nešto posle 17 časova meštani Kraljevaca su fijakerima i zapregama otišli na takmičenje u košenju zita.

Nikola Čanadžić, predsednik Saveta MZ Kraljevci bio je i učesnik kosidbe.

„Vreme nas je malo poremetilo, ali nije ugrozilo manifestaciju koju posle jednogodišnje pauze ponovo odrzavamo. Bilo je veselo, dosta učesnika, mnogo dece i naših meštana koji su kosce vozili na njivu“ napominje Čanadžić i dodaje da su zadovoljni i organizatori i učesnici.

„Radost ponovnog susreta, bili smo zeljni jedni drugih. Imali smo tamburaše, a već sledeće godine mi ćemo angazovati i naš folklor.  Svi učesnici su na kraju zvaničnog dela, posle dodele nagrada, uz večeru uzivali u druzenju i tamburaškoj muzici rumskog orkestra „Akord““, rekao je Nikola Čanadžić.

Ova manifestacija se finansira kroz projektno finansiranje udruzenja iz opštinskog budžeta, a deo sredstava obezbedi i sama MZ Kraljevci i Udruzenje zena, ali i sponzori koji nesebično pomazu ovu kraljevačku manifestaciju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top