Vesti iz Srbije

Ružić o novom školskom sistemu!

Ministar prosvete Branko Ružić gostujući na TV Prva istakao je da će se u narednoj školskoj godini primenjivati tzv. „model semafora“ i onda objasnio kako je zamišljeno da to funkcioniše.

On je istakao da će se model ili regularne nastave ili prelazak na nastavu na daljinu u zavisnosti od situacije sa koronavirusom na lokalnom nivou, menjati nedeljno od utorka i petka. Istakao je da će škole dobiti informaciju kako se menja model nastave.

Ružić je objasnio to menjanje, koristeći fiktivni slučaj dva dečaka, Filipa i Branka.

– Ako se Filip zarazi, đaci će nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana – kazao je Ružić za TV Prva.

Dodao je da će srednjoškolci menjati tip nastave, u zavisnosti od situacije sa koronavirusom, dan za danom.

Ministar je objasnio da roditelji ne mogu da traže da im dete pohađa onlajn nastavu, ali je dodao da, u koliko je dete u većem riziku, roditelji mogu da traže to uz potvrdu medicinske struke.

Govoreći o sindikatima prosvetara i najavi protesta, Ružić je kazao da su bili pozvani da prisustvuju sednici Kriznog štaba.

– Naišli smo na visoki stepen nerazumevanja u odnosu na model koji smo predložili. Legitimno je da nastavnici štrajkuju tražeći veće plate. Očekujemo da se ti razgovori nastave. Videćemo kako će to ići – objasnio je Ružić.

On je objasnio da nastavnik kada priđe učeniku, u obavezi je da stavi masku, jer će mu se obratiti, kao i učenik koji treba da odgovara, stavlja masku, istakao je Ružić govoreći o tome kako će se đaci ponašati na času i kazao da je to preporuka struke.

Na pitanje da li je vakcinacija razlog neizvesnih situacija, kao u Tutinu, ministar je rekao da „naravno da jeste“. On je istakao da se 52 odsto nastavnika vakcinisalo protiv koronavirusa, a ministar je rekao da je to jedini način na koji možemo da sprečimo fatalne ishode.

Govoreći o cenama udžbenicima, on je kazao da njihova cena zavisi koji razred dete pohađa. Na pitanje da li postoji veliki prostor za korupciju zato što škole odlučuju iz kojih udžbenika da se uči, Ružić je istakao da to „ne možemo da pretpostavimo“.

Precizirao je da će u prvoj sedmici septembra kombinovani model nastave biti u Novom Pazaru, Preševu, Кladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji i Bojniku.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top