Vesti iz Srbije

„Sad su pred bankrotom, a uzimali su državnu pomoć“

„Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ sa velikom zabrinutošću prate aktuelnu situaciju u aleksinačkoj kompaniji Gramer gde imaju članstvo, jer posle 90 otkaza ugovora o radu, što dobrovoljno, što SMS porukama, do kraja godine sledi otpuštanje još 400 radnika i gašenje kompanije koju je država predhodno obilato subvencionisala“, navodi se u saopštenju Sindikata „Sloga“.

U obraćanju javnosti, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

„Međutim, pozitivno je da su ti otpušteni radnici, mahom žene još istoga dana dobile ponudu da se pod boljim uslovima zaposle u kompaniji „Magma seetings“ iz Odžaka, koja se takođe bavi šivenjem presvlaka za automobile i koja je nedavno otvorila pogon u Aleksincu.

Takođe, pozitivno je da su čelni ljudi iz Magme iskazali spremnost da uposle i 400 radnika koji će ostati bez posla.

Međutim, ono šta zabrinjava je haotično stanje u Grameru, jer prema rečima radnika postoji ozbiljan sukob među menadžerima koji danima ne dolaze na posao, jer navodno imaju različita viđenja situacije oko otkaza. Inače, među menadžerima odavno nema ni jednog Austrijanca ili Nemca, a fabriku vode naši državljani. Većina njih je iz Paraćina, a samim tim je i trenutno vlasništvo kompanije veoma upitno, odnosno – ko je vlasnik Gramera?

Nejasno je kako je to Gramer pred bankrotom, iako su oni mesecima unazad sasvim normalno radili, čak i za vreme korone, pritom su obilato koristili državnu pomoć, a menadžerima se isplaćivale velike plate, koje se prema tvrdnjama zaposlenih kreću od 600 hiljada do milion i po dinara mesečno.

S druge strane, tim istim radnicima se nisu overavale zdravstvene knjižice, a duguje im se i za penziono osiguranje od prošle godine.

Kompanija Gramer je svoju proizvodnju pokrenula uz državne subvencije od 4.000 evra po radniku, dve godine kasnije dobila je dodatnih 7000 evra za dodatna radna mesta, a 2017. godine potpisala je ugovor sa Ministarstvom privrede za investiciju vrednu četiri miliona evra“, zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top