Vesti iz Srbije

Siniša Mali opet vređa!

Ministre Mali, i posle odmora nastavljate po starom – mnogo uvreda, a bez i jednog argumenta. Kažete da Vam nije jasno kako je ulaganje Srbije u Beograd na vodi vredno dve milijarde evra, a morali ste to da znate i pre nego što ste napravili ovaj štetni dil za Srbiju – odgovor je Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Siniši Malom, ministru finansija.

U tekstu se dalje navodi:

To što ste najvrednije zemljište u Beogradu poklonili bez naknade ne znači da ono ne vredi ništa. Podsetiću Vas da je Vaš partijski kolega Srđan Milovanović zemljište kod bivšeg Buvljaka, priznaćete manje atraktivnoj lokaciji od Beograda na vodi, platio 10 miliona evra po hektaru. Ako i tu nižu cenu primenimo na 116 hektara Beograda na vodi, onda je samo vrednost zemljišta 1,16 milijardi evra.

Prema usvojenom Prostornom planu, vrednost infrastrukture van granica plana i železničkih postrojenja, koji su naša obaveza, je dodatnih 587 miliona evra.

Naša obaveza je i raseljavanje postojeće lokacije, eksproprijacija i sanacija zemljišta, što povećava vrednost za još 170 miliona evra.

Samo ova ulaganja su vredna preko 1,9 milijardi evra, a ne smemo zaboraviti da ste bez naknade dali na korišćenje još 17 elitnih objekata na području kompleksa Beograda na vodi, uključujući i zgradu Glavne železničke stanice, hotel Bristol, staru fabriku hartije i zgradu Geozavoda. Je l’ možda smatrate da i te zgrade ne vrede ništa?

Konačno, arapski investitor očigledno ne namerava da plati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, pa će i to biti dodatno ulaganje od najmanje 300 miliona evra.

Kao što vidite, računica je jasna – ulaganje Srbije vredi i više od 2 milijarde evra, za koje smo dobili 32% vlasništva u zajedničkoj firmi, dok je arapski partner uložio 80 miliona evra i dobio 68% vlasništva i pravo upravljanja.

Možda Vi jeste sklopili „posao veka“, ali svakako ne za državu Srbiju, već za Arape i stvarne vlasnike projekta iz senke – odgovor je Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Siniši Malom, ministru finansija.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top