Vesti iz sveta

Sjedinjene Američke Države šalju dva ratna broda u Crno more!

Sjedinjene Američke Države uputiće dva ratna broda u Crno more sledeće nedelje, saopštila je danas Turska, dok Rusija izražava zabrinutost zbog povećanih aktivnosti mornarica zemalja koje nisu u tom regionu.

„Diplomatskim kanalima nam je pre 15 dana poslato obaveštenje da će dva američka ratna broda preći u Crno more u skladu sa Konvencijom iz Montrea. Brodovi će ostati u Crnom moru do 4. maja“, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Američki brodovi biće u Crnom moru od 14. i 15. aprila, prenosi Rojters.

Sporazum iz Montrea iz 1936. godine daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Crnim morem. Takođe ograničava pristup ratnih brodova i reguliše plovidbu stranih teretnih brodova.

Zamenk ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da se broj poseta zemalja NATO i dužina boravka njihovog boravka povećava, prenela je agencija Interfaks.

Pozivajući se na očevica koji prati kretanje brodova kroz Bosfor, agencija Rojters je prenela da su SAD i NATO povećali prisustvo u Crnom moru ranije ove godine, kada je administracija predsednika Džozefa Bajdena preuzela vlast.

Zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog navoda Ukrajine da Rusija povećava vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, prenosi TAS S.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da kretanje ruskih trupa kroz rusku teritoriju ne treba da uznemiri druge zemlje zato što Rusija ne predstavlja pretnju drugim državama, uključujući Ukrajinu.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top