Vesti iz Srbije

Skupština slobodne Srbije poziva Telekom da položi račune javnosti!

Skupština slobodne Srbije poziva rukovodstvo Telekoma da pod hitno položi račune javnosti zbog nesavesnog trošenja državnog novca, koji se u ogromnim količinama – protivno interesima građana – odliva na različite strane, pa i u medijsku sferu.

U tekstu se dalje navodi:

Upozoravamo da je Telekom jedna od najvažnijih poluga kojom vlast i Srpska napredna stranka kontroliše medijsku scenu: novcem ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu plaćaju se podobni mediji koji redovno krše Kodeks novinara Srbije, a podsećamo i na to da je Telekomovim novcem Srpska napredna stranka kupila dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, krajem 2018. godine.

Drago nam je što će kompanija Euronews imati „brendiranu afilijaciju“ i u Srbiji, ali upozoravamo na činjenicu da je otvaranjem ove televizije prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, koji izričito kaže da izdavači medija ne mogu biti pravna lica, uključujući i preduzeća, koja su u celini ili delom u državnoj svojini.

Telekom bi trebalo da javnosti saopšti i koji je tačno interes kompanije u osnivanju „Euronews Srbije“, ali i da saopšti da li postoje mehanizmi kojima će se štiti nezavisna uređivačka politika ovog medija od uticaja kompanije ili države ili partija na vlasti.

Pošto u ovoj medijskoj kući rade i novinari i urednici koje cenimo, hoćemo da verujemo da će ovaj medij izveštavati u skladu sa profesionalnim standardima, koji podrazumevaju i kritički otklon od vlasti, pogotovo ovakve, visokokorumpirane vlasti koja ukida medijske slobode, urušava institucije, besramno krade na izborima i razara društveno tkivo – stoji na kraju saopštenja Skupštine slobodne Srbije.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top