Vesti iz Srbije

SNS na štetu građana pomaže stranim bankama!

Pravni savet Narodne stranke povodom predloga poslanika SNS-a o autentičnom tumačenju određenih odredbi Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ukazuje da vlast Srpske napredne stranke „ovim još jednom jasno pokazuje da je otuđena od naroda i da se ne libi da otvoreno radi na štetu građana, a u korist profita stranog krupnog kapitala, u ovom slučaju stranih banaka“.

„Narodni poslanici Jelena Žarić Kovačević, Dejan Kesar i Veroljub Arsić, predlažu Narodnoj skupštini da donese autentično tumačenje zakonskih odredbi sasvim suprotno od tumačenja do koga je došla sudska vlast. Na osnovu njihovog tumačenja, koje bi bilo obavezujuće za sudove ako ga Narodna skupština usvoji, građani više ne bi mogli sa uspehom da potražuju od banaka povraćaj nezakonito naplaćenih naknada, troškova i provizija, a oni koji su povraćajveć ostvarili, morali bi bankama da vrate sve što su im banke na osnovu sudskih presuda isplatile, naravno sa kamatom i novim troškovima sudskog postupka“, navodi se u saopštenju Pravnog saveta.

Pravni savet Narodne stranke smatra da bi ovakav postupak zakonodavne vlasti bio nedopustivo mešanje u nadležnosti sudske vlasti, a time još jedno protivustavno kršenje načela podele vlasti i poništavanje vladavine prava u društvu.

„Upornost kojom Srpska napredna stranka preko izvršne i zakonodavne vlasti pokušava da pomogne bankama na štetu građana predstavlja indiciju da se i ovde radi o korumptivnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

Pravni savet Narodne stranke podseća da su sudovi u Srbiji, od osnovnih do Vrhovnog kasacionog suda, „uspostavili ujednačenu sudsku praksu u tumačenju relevantnih odredbi materijalnog prava tako da su banke dužne da građanima vrate naknade, troškove i provizije koje su im godinama naplaćivale, po nalaženju sudova, nezakonito. Na osnovu te sudske prakse, ogroman broj građana (po nekim informacijama oko 200 000) pokušava u sudskim parničnim postupcima da povrati svoj novac. Mnogi građani su u tome i uspeli“.

Članovi Pravnog saveta navode da je Ministarstvo pravde, kao deo izvršne vlast je pokušalo nacrtom izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku da onemogući građane ili barem da im znatno oteža da ostvare povraćaj nezakonito naplaćenih bankarskih naknada. Tome su se usprotivili advokati i šira javnost.

„Ako građani na izborima budu dali poverenje Narodnoj stranci, mi grantujemo da ćemo istražiti pozadinu ove akcije brige za banke na štetu građana, a ako se ispostavi da je reč o korumptivnim aktivnostima, da će odgovorne osobe biti izvedene pred lice pravde, a bankama koje su u tome učestvovale trajno zabranjeno poslovanje u Srbiji“, ističe se u saopštenju.

Ako predložena autentična tumačenja zakona budu usvojena u Narodnoj skupštini, Pravni savet i Narodna kancelarija Narodne stranke će pružiti pomoć građanima da zaštitu potraže pred međunarodnim sudovima i arbitražama.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top