Mitrovačke vesti

SOJENICE ILI NEŠTO DRUGO, POGAĐAJTE, NEĆE VAM SE KASTI

Pre desetak dana počelo je raščišćavanje terena na savskoj obali, uzvodno od “Vala”. O ovome smo obavešteni prvo preko društvenih mreža od ogorčenih sugrađana, koji provode slobodno vreme u prirodi 20.11.2020., a nakon par dana- 23.11.2020. i u lokalnom glasilu “Ozon”. 

Naši sugrađani su godinama na ovom prostoru uživali u prirodnoj hladovini samoniklog domaćeg rastinje (vrbe, topole…), neki su napravili i montažne drvene nastrešnice, neki i dalje imaju splavove… Prema “Ozonu” :“radovi se ogledaju u uklanjanju samoniklog drveća, koje je sklono padu, izvalama i cepanju, pa je stoga opasno po bezbednost prolaznika i objekata u okolini. Posle faze sečenja i vađenja panjeva, teren će se očistiti od naplavina koje su velike vode reke Save nanele u poslednjih nekoliko godina i profilisati.” Navodno, radovi se izvode prema elaboratu “Radovi na uređenju obale”, broj 3/16 od 24.09.2020. godine, koji je odobrilo JVP „Vode Vojvodine“, koje je i korisnik  parcela.

Drveće sklono padu? Panjevi ne izgledaju uopšte trulo prema fotografijama…

Fotografija posečene stare zdrave vrbe – Vesna Belić

Prema neusvojenom PDR (urbanistički  plan – plan detaljne reguacije) savskog priobalja (protiv kojeg su građani  bili zbog plana pomeranja nasipa, izgradnje zgrada na mestu nasipa, provlačenja ulice pored pijace, ogromne ograđene sportdke marine umesto šume) ovaj prostor je definisan kao UP3 Kompleks gradske plaže sa sportsko rekreativnim sadržajima objekti sojeničkog tipa, maksimalna spratnost P+Pk na parcelama 5845, 5846, 5847, i delovima parcela 5844, 5848, 5851/1, 9094/1 i 9095/1. Produženje plaže  uzvodno i premeštanje splavova nizvodno od plaže (koje se takođe planira ovim planom) nije uopšte loša stvar, ali za to nije bilo neophodno uklanjanje višedecenijskih zdravih stabala.

sojenice kod naselja “Stari most”

Da li odgovor na pitanje šta se tu radi u stvari leži u sintezi dve informacije:

  1. JP “Vode Vojvodine” velikodušno izdaju u zakup zemljište za sojenice kod naselja Stari most, koje bi trebalo da su maksimalne površine platforme do 70m2 , maksimalne površine površine zatvorenog dela do 20m2 i maksimalne spratnosti prizemne i po zakonu ne bi trebalo da su stambene namene… A i nisu baš takve…
  2. PDR priobalja je predvideo na ovom mestu objekte sojeničkog tipa, maksimalne spratnosti P+Pk, što može da se odnosi na objekt “Val” i nekadašnje “Brione”, ali može da znači i izgradnju novog sojeničkog naselja privatnih kuća… Predviđena je i obaveza izrade urbanističkog projekta za plažu, koji se još nije pojavio na javnom uvidu (pojavio se urbanistički projekt za međunarodno pristanište, uzvodno), ili je javni uvid prošao za građane tajno….

Šta god da se planira, neverovatno je da se građanima ovakve stvari ne prezentuju unapred, da građani nemaju mogućnost da učestvuju u odlučivanju o ovakvim planovima, da nisu obavešteni ni da uklone svoje montažne nastrešnice… Još neverovatnije je da se tako divljački uklanja rastinje u zoni koja pripada međunarodnom ekološkom koridoru.

Zakon o vodama ne daje mogućnost izgradnje privatnih kuća za stanovanje ili odmor na vodnom zemljištu, u nebranjenoj zoni  (dozvoljeni su privremeni ili montažni objekti u funkciji privredne delatnosti ili sporta rekreacije i turizma).

Da li smatrate da je gradska plaža sa proširenjem mesto za privatne sojenice kao kod naselja “Stari most”? Ili mislite da je to prostor koji je trebalo da ostane naš zajednički javni prostor, nekom za sedenje u hladu, nekom za šetnju, uz proširenu plažu bez splavova i jahti? Da li mislite da treba da se pitaju građani o ovakvim rešenjima? Da li mislite da je čišćenje terena od svih živih bića ispravno ponašanje jasnih preduzeća naročito u vremenu svesti o sveopštem zagađenju?

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top