Vesti iz Srbije

„Srbija ne sme biti rudarska kolonija“

Narodna stranka Čačak ističe da Srbija ne sme biti rudarska kolonija „Rio Tinta“ gde će se trajno istrošiti mineralni resursi zemljišta, što će uticati na ekologiju, a samim tim i na zdravlje ljudi. Čačanski odbor poziva sve odgovorne političke organizacije da se uključe u borbu da se ovako nešto ne dogodi.

„Najveći zagovornik projekta „Rio Tinto“ i iskopavanja litijuma u Srbiji je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović“, ocenio je na konferenciji za novinare član Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Sreten Belošević.

On je podsetio da je Mihajlović kazala da je to jedinstvena prilika za ekonomski rast i razvoj Srbije, kako bi se uključila u nadolazeće moderne tehnoogije.

„Ona je, takođe, rekla da su protiv toga zlonamerne političke organizacije i needukovani, uplašeni i lakoverni ljudi, odnosno da je u pitanju zeleno rudarenje, zbog čega nema razloga za zabrinutost“, podsetio je on.

Belošević je ukazao i na to da su predstavnici aktuelne vlasti precizirali da postoje rezeve od 158 miliona tona rude litijuma, što bi prilikom eksploatacije u trajanju od 50 do 60 godina koštalo oko 60 milijardi dolara. Prema, njegovim rečima, Vlada je saopštila da bi godišnji prihod od rudne rente bio između 40 i 50 miliona evra.

„Nakon razmene dokumenata i mišljenja Akademija je izvršila analizu i Vladi poslala dopis da je strah građana od ekološke katastrofe utemeljen na naučnim činjenicama. Po njihovoj oceni taj projekat je sa ekonomske, ekološke i sociološke tačke izuzetno kritičan“, podsetio je Belošević dodajući da rudarenje ne može biti nigde i nikada neutralno.

On je, takođe, ukazao da je Mihajlović navela da bi produkt rudarenja bio litijum – karbonat i borska kiselina i dodala da će se formirati preduzeće za proizvodnju baterija.

„Stručnjaci SANU su ocenili da taj poduhvat sadrži veliki stepen netransparentnosti i nerasvetljenosti ključnih detalja vezanih za ekološka pitanja. Mi iz Narodne stranke smatramo da, kada se litijum bude eksploatisao iz Francuske, Nemačke koje poseduju značajno veće rezerve nego Srbija, tada može i kod nas“, istakao je Belošević.

On je naglasio da ljudsko zdravlje, biljni i životinjski svet ne vrede više u tim zemljama nego kod nas.

„Mi ne treba da budemo država koja će privredni razvoj zasnovati na prodaji rude, a pri tom da nas truju. Srbija bi u tom slučaju bila mesto za jalovinu, a tek potom bi usledili problemi. Nemamo razloga da verujemo da Jadar i okolina, neće proći kao drugi delovi Srbije poput Bora i Majdanpeka kojima decenijama upravlja korumpirana vlast, a u poslednje vreme kinseski investitori koji ne misle ni o svojoj državi“, rekao je Belošević, dodajući da svi pokazatelji ukazuju na to da za dve decenije u Boru neće biti mogućnosti za život, odnosno da će biti raseljen.

Član Gradskog odbora je poručio da ovaj projekat bez Studija izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu koje predlaže SANU treba odmah biti zaustavljen.

„Srbija ne sme biti rudarska kolonija gde će se trajno istrošiti mineralni resursi zemljišta, što će uticati na ekologiju, a samim tim i na zdravlje ljudi. Sve odgovorne političke organizacije treba da se uključe u borbu da se ovako nešto ne dogodi“, istakao je Belošević naglasivši da ministarka Mihajlović mora ceniti mišljenje eminentnih stručnjaka iz SANU iz oblasti rudastva, hemije, ekologije i geologije.

Ovo nije skupljanje političkih poena za nas, već nam je cilj da zaštitimo interese svakog građanina naše zemlje, budući da Vladi ništa ne verujemo da je sve to tako dobro i korisno kako oni predstavljaju projekat „Jadar“, zaključio je Belošević.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top