Vesti iz sveta

Srbija uklonjena sa liste „visokorizičnih zemalja“ u Nemačkoj!

Srbija od 16. maja više nije na spisku „visokorizičnih zemalja“ i nalazi se na listi „rizičnih“ zemalja. Od zemalja iz regiona na listi „visokorizičnih“ nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Kako piše Dojče vele, od nedelje, 16. maja, Srbija nije više na listi „visokorizičnih“ već na spisku „rizičnih“ zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na sajtu nemačkog instituta Robert Koh. Srbija je na listi visokorozičnih zemalja bila od 21. januara 2021.

Pored Srbije, sa liste visokorižnčnih područja skinute su sada i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija, a Crna Gora je skinuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Samo Albanija u regionu nije rizično područje
Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana. Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog nemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva – zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije – zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik. U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Putovanja u Nemačku
Na sajtu ambasade Nemačke u Beogradu piše da od 13. maja važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije kovida-19.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Nemačku je potrebno imati ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom kovidu-19.

U Nemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Džonzon i Džonson. Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top