Crna hronika

Srpski kompozitor Zoran Simjanović preminuo u 75. godini

Srpski kompozitor Zoran Simjanović preminuo je danas u 75. godini, objavila je Jugoslovenska kinoteka na svom Fejsbuk profilu.

Beogradski mediji navode da je Simjanović preminuo od posledica korona virusa, nakon što je protekle dve nedelje bio u bolnici.

Zoran Simjanović rođen je 1946. u Beogradu, gde je kao dečak išao na časova klavira, a već kao tinejdžer počeo je da svira u sastavima “Siluete” i “Elipse”, prvim beogradskim rokenrol grupama.

Nakon saradnje sa Zoranom Hristićem na muzici za film ‘Nemirni“, prekinuo je studije prava i upisao Muzičku akademiju u Beogradu.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a dobitnik je više nagrada. U periodu od 1965. godine do 1999. godine izdao je 24 albuma.

Simjanović je najviše komponovao muziku za brojne poznate srpske filmove i dobijao nagrade.

Među poznatim filmovima se nalaze „Otac na službenom putu“, „Balkan ekspres“, „Tango argentino“, „Tito i ja“, „Bure baruta“, „Miris poljskog cveća“, „Specijalno vaspitanje“, „Boško Buha“, „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Maratonci trče počasni krug“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Žikina dinastija“, „Sabirni centar“, „Vreme čuda“ i mnoge druge.

Od novijih ostvarenja, komponovao je muziku za serije „Delirijum tremens“ i „Tajne vinove loze“.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top