Mitrovačke vesti

ŠTA JE PRIORITET I ŠTA JE OPRAVDANO ?

Kao što je Marko Blagojević odgovario u članku  o izgradnji stadiona  u Zaječaru, studija opravdanosti koja nije urađena za stadion u Zaječaru je složen i kompleksan investicioni elaborat kojim se određuje naročito prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za izabrano rešenje, razrađeno idejnim projektom, na osnovu kojeg se donosi odluka o opravdanosti ulaganja i pokretanju postupka za izdavanje odobrenja za izgradnju. Stadion u Zaječaru će prema ovom članku primati 8500 gledalaca, imaće u potpunosti natkrivene tribine i koštaće 28,5 miliona evra. Stadioni će da se grade i u Kragujevcu, Leskovcu, Kraljevu, Subotici, Vranju, Loznici…
U Sremskoj Mitrovici se takođe planira izgradnja gradskog stadiona (na prostoru sadašnjeg hipodrima). Trebalo je da se radi i rekonstrukcija i dogradnja igrališta “Radničkog”. Postoje nagađanja da će UEFA da učestvuje u finansiranju izgradnje gradskog stadiona. Postoji i usmeno data izjava pozicionih odbornika u Gradskoj skupštini da će se stadion graditi iz sredstava republičkog budžeta. Republički budžet se formira sredstvima nas – poreskih obveznika koji ga punimo, dakle to ćemo opet mi da plaćamo. Ili će se izgradnja stadiona finansirati iz nekog kredita čija otplata će u budućnosti opteretiti našu decu?! 
Da li je urađena studija opravdanosti za izgradnju novog stadiona u Sremskoj Mitrovici? Da li postoje neke druge važnije, prioritetnije stvari koje nedostaju i koje treba obezbediti u našem gradu? Ili ćemo i mi samo da pratimo modu izgradnje stadiona po Srbiji, kao da je to najvažnija stvar… Da li bi opravdanije bilo da se izgradi Kulturni centar u kome bi postojala jedna dobro opremljena i prostorno komforna pozorišno-koncertna sala, takoreći multifunkcionalna sala kakvu nemamo u gradu? Inače, zgrada pozorišta u Mitrovici nije odavno rekonstruisana i osim što nema prostorne mogućnosti za razvoj, nema trenutno ni minimum uslova za rad zbog lošeg stanja zgrade. A izgradnja Kulturnog centra je davnih osamdesetih godina planirana i nikad nije realizovana… Da li bi opravdanije bilo da se uz takav Kulturni centar smeste i prostorije Muzičke škole, koja godinama pokušava da nekako nađe prostor za smeštaj prostorija za veliki broj đaka osnovne i srednje škole od kojih je veliki broj talentovanih i nagrađivanih đaka? Da li bi bilo opravdanije da grad u novom Kulturnom centru dobije i prostorije za školu glume,  likovne ateljee i likovne škole za decu, prostorije za održavanje proba folklornog ansambla i prostorije za čuvanje zbirke etno tradicije.
Da li postoji studija šta je opravdanije – stadion ili takav Kulturni centar?Naravno da gradu treba sportskih terena, ali da li će se naći razumna mera i u našem gradu ulagati i u intelektualni, kulturni i umetnički razvoj dece ili će se ulagati samo u sportski razvoj i zabavu?

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top