Vesti iz Srbije

Šta utiče na ugrožavanje reka Srbije?

Planinske reke u okolini Kraljeva su ozbiljno ugrožene nesavesnim delovanjem vlasti i brojnih investitora koji su postali povlašćeni izvodjači el.energije iz obnovljivih izvora, a putem izgradnje MHE. Na teritoriji Kraljeva već je devastirano 22km planinskih rečnih tokova. Najradikalniji je primer Brezanske reke na kojoj je sagrađena MHE “ Kunara“. Dužina cevovoda na ovoj reci je 3, 6 km. Poaledica je narušen ekosistem čitavog kraja – stoji u saopštenju GrO Stranke slobode i pravde Kraljevo, koji je potpisala predsednik Milica Aleksić.

Dalje se navodi:

Sudbina Brezanske reke sada čeka i reku Studenicu koja se nalazi 5km uzvodno od Ušća. Ovih dana su u toku pripremni radovi, visina brane će iznositi 21m a akumulacija vode do 1km uzvodno. Nepoznati izvodjac radova je već napravio improvizovani most od betonaskih cevi u reci. Pri tome ne postoji obavezna tabla sa obavestenjem ko je investitor, izvodjač radova, ko je izdao dozvolu za izgradnju MHE…

Mi, iz Stranke slobode i pravde smatramo da je krajnje vreme da gradska vlast počne da se ponaša odgovorno i izbriše iz Prostornog plana Grada Kraljeva lokacije za MHE. Pored činjenice da će izgradnja MHE na reci Studenici uticati na ekosistem ona će ozbiljno ugroziti i srednjovekovni manastir Studenicu, biser srpske kulturno- istorijske baštine.

Nadležni su dužni da daju odgovore meštanima Studenice ali i ostatku Srbije na pitanja:

– Ko je izdao dozvolu za gradnju MHE na Studenici?
– Ko je izvodjac radova?
– Ko je investitor?
– Ko je spreman da ugrozi ekosistem studeničkog kraja ali i jedan od majznačajnijih kulturno- istorijskih spomenika Srbije, manastir Studenicu?
Meštani su rešeni da odbrane svoju reku.
“ Ubice“ reka su danas u Studenici sutra će biti u nekom drugom delu Srbije.
Zato svi kao jedan moramo ustati u odbranu reke u Studenici! Može Srbija – stoji NA KRAJU saopštenju GrO Stranke slobode i pravde Kraljevo, koji je potpisala predsednik Milica Aleksić.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top