Vesti iz Srbije

Stanovnici bloka 37 i jutros blokirali gradilište!

Stanovnici Bloka 37 i jutros su blokirali ulaz u gradilište gde ponovo radove izvodi kompanija Durst. Podsetimo, oni su se pre 10 dana zvanično obratili gradu sa molbom da ih prime i da su im obećali da se naći rešenje, međutim – iz grada se niko nije javio i jutros su se pojavile mašine i krenule da rade, a oni su nakon toga blokirali ulaz u gradilište.

Udruženje za zaštitu zaklonitosti (UZUZ) saopštilo je tim povodom da borba koju stanari Bloka 37 vode protiv gradnje zgrade u njihovom komšiluku da bi se u slučaju izgradnje objekta tik ispred druge zgrade narušilo pravo postojećih stanara. Navodi se i da same izjave gradskih čelnika jasno ukazuju da je plan na osnovu koga je investitor dobio dozvole loš i mimo pravila urbanističke svrhe, kao i da su građani koji se bune potpuno u pravu.

„U slučaju gradnje očigledno je da bi se gradnjom zgrade Zaštita prava investitora ne može ići uz narušavanje prava na imovinu postojećih stanara. Budući da je evidentno da je do navedene situacije došlo greškom gradskih službi, rešenje ne može biti sprovedeno na štetu građana, već sam grad mora naći način da grešku koju je sam prouzrokovao i otkloni. U navedenom slučaju investitor se može obešteti davanjem lokacije na drugom mestu“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju UZUZ-a, razumljivo je što Austrijska privredna komora na koju se investitor poziva štiti interese investitora sa austrijskim državljanstvom.

„Očekujemo i da institucije grada Beograda ne učestvuju u kršenju prava državljana Republike Srbije i Beograđana“, zaključuje se u saopštenju.

Inače, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je juče na svom Fejsbuk profilu juče da mu je žao što je austrijska kompanija Durst danas pokrenula radove u Bloku 37 na Novom Beogradu i da se oseća poraženo.

„Verovao sam da će prihvatiti neke od predloga koje sam im dao, kada su na moju molbu privremeno obustavili radove, jer smo imali više sastanaka. Verujem da je bilo moguće doći do kompromisa koji bi bio u interesu i kompanije Durst, i Grada Beograda i građana“, napisao je Vesić.

Njegovo mišljenje je, kako kaže, da zgradi takve spratnosti i gabarita nije mesto na placu na kome se gradi i da je to normalno da Grad ne bi promenio 2016. godine urbanistički plan i smanjio spratnost za tu lokaciju.

Stanari Bloka 37 rekli su za N1 da je transparentnost celog procesa upitna i da se nadaju da će ih Vesić pozvati na razgovor.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da je u slučaju objekta u Bloku 37 sve urađeno po zakonu i da je sada teško menjati plan, jer se radi o važećoj dokumentaciji.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top