Vesti iz Srbije

Student koji je u Srbiji uhapšen na protestu, u Francuskoj student generacije!

Bogdan Raonić, dobitnik dve stipendije od strane francuske Vlade i student koji je na prošlogodišnjim protestima uhapšen i 48 časova zadržan, diplomirao je nedavno na prestižnom francuskom fakultetu, gde je proglašen za studenta generacije.

– Danas sam diplomirao i proglašen sam za valediktorijana (studenta generacije) za smer „matematika i fizika“ na „Ecole Polytechnique“. Ne mogu da opišem koliko sam srećan zbog ovoga – napisao je Raonić na Tviteru.

Podsetimo, na protestima prošlog leta, koje je obeležila naročita brutalnost policije, Bogdan Raonić je uhapšen u Kragujevcu i zadržan 48 sati, od toga 20 sati bez hrane i vode, dok je šetao gradom nakon demonstracija na 500 metara od skupštine grada. Kako je njegova majka tada objasnila, uhapšen je bez ikakvih dokaza da je bilo šta uradio. I to samo jer nije bio u kući dok su trajale demonstracije.

 Ja nisam nikakav lažni Če Gevera, nisam nikakav huligan ili ubica. Ja sam Bogdan Raonić, student, brat, sin i prijatelj i i ja se kunem da ću da uradim sve što je u mojoj moći da se ovo što se meni i mojim drugarima desilo ne desi nikome više – istakao je tada sada već student generacije.

– Ja sam patriota i to se ne može promeniti jednim hapšenjem, ali sam razočaran jer me je država izdala bez razloga. Nadam se da ću se vratiti u Srbiju, to mi je san da se vratim, kada budem bio dovoljno uspešan sa 30, 40 godina. I tamo ću da radim za Srbiju, za svoju zemlju, i da pričam da smo mi dobar narod – istakao je on nakon puštanja na slobodu.

I dok se mladi naučnici, naši talenti i naša budućnost školuju u inostranstvu kako bi se vratili u Srbiju i pomogli svojoj zemlji, naša vlast se prema njima ponaša kao prema kriminalcima.

To ne bi trebalo nikoga da čudi, jer su upravo mladi i obrazovani ljudi poput Bogdana najveća pretnja za vlast, budući da najviše strepi od uspešnih i ostvarenih ljudi.

Najnovije vesti

To Top