Uncategorized

Svima koji misle da nam je kultura potrebnija od fudbala

Do 11.marta, svi zainteresovani sugrađani mogu da predaju ovu primedbu na šalteru opštine u SM ili na mail draganbekavac@gmail.com

PRIMEDBE NA RJU PDR KOMPLEKSA GRADSKOG STADIONA U ZONI KPZ U S. MITROVICI

Upravi za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju Grada Sremska MitrovicaKomisiji za planove

U vezi sa predloženom materijalom za rani javni uvid Plana detaljne regulacije kompleksa gradskog stadiona u zoni KPZ izražavamo neslaganje sa razlogom izrade ovog plana.

Prema uvodnom delu materijala, plan se izrađuje na osnovu iskazanih potreba grada i stanovnika a po zahtevu gradske uprave za urbanizam.

Pitanje za gradsku upravu i grad je – na osnovu kakve analize ekonomske i socijalne opravdanosti i analize rodne ravnopravnosti kod odlučivanja se u gradu u kome jedva da postoji fudbalski klub i fudbalska publika planira izgradnja gradskog fudbalskog stadiona. Koji procent stanovnika ima potrebu za stadionom i na koji način je istu potrebu iskazao?

Sa druge strane, u ovom gradu ima veliki broj dece i odraslih koja se bave kulturom i umetnošću u neadekvatnim prostorima. Ne postoje adekvatni prostori za bavljenje muzikom, glumom, umetnošću, folklorom. Pritom već godinama postoji iskazana potreba stanovnika, a nije uočena namera grada da se izgradi Muzička škola ili nekad planirani kulturni centar, koji bi uz školu imao i multufunkcionalnu salu za pozorišne predstave i koncerte, kao i prostore za bavljenje glumom, likovnom umetnošću i ostalim vrstama umetnosti, folklorom, amaterskom arheologijom. Umesto toga se, evo, planira stadion, u gradu u kome već postoje fudbalski tereni, a skoro da i ne postoji publika koja prati fudbalske utakmice. Strategija razvoja grada kao kulturno-istorijskog centra atraktivnog u turističkom smislu takođe bi trebalo pre da podrži izgradnju kulturnog centra koji bi dao nove mogućnosti za održavanje postojećih ali i novih kulturno-umetničkih manifestacija. U skladu sa saznanjem o poslednjim dešavanjima u našem okruženju u vezi sa fudbalskim navijačima, trebalo bi da nam je cilj da turizam u naš grad privlače istorijski, kulturni i umetnički događaji, a ne fudbal.
Za analizu racionalnosti trošenja sredstava iz budžeta je i podatak da je u poslednjih godinu dana prvo naručen i plaćen ozbiljan projekt za rekonstrukciju i dogradnju stadiona FK Radnički od 60000eur (sa uključenim PDV) sa predračunskom vrednošću rekonstrukcije i dogradnje od oko 8miliona eur, a sada se poručuje i ovaj plan, za sasvim drugu lokaciju. I projekt rekonstrukcije stadiona FK Radnički je takođe nazivan projektom gradskog stadiona.
Osim pitanja racionalnosti i opravdanosti odluke o izradi plana i izgradnji stadiona, pitanje za grad je i da li se u ovom gradu vodi briga o rodnoj ravnopravnosti, jer je ovo izgleda manifestacija zanemarivanja prioriteta koji bi bili rodno ravnopravni, s obzirom da niti u Mitrovici ima ženskog fudbala, niti se žene bave fudbalskim navijanjem. Za razliku od toga, kultura i umetnost su delatnosti koje uključuju sve građane, bez obzira na rodnu pripadnost.

Zbog svega navedenog, predlaže se da se umesto nastavka procedure izrade ovog plana izvrši analiza ekonomske i socijalne opravdanosti i analiza rodne prihvatljivosti za izgradnju Kulturnog centra sa Muzičkom školom u centru Sremske Mitrovice.

U S.Mitrovici marta 2021.

Ime i prezime

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top