Vesti iz sveta

Teretni brod blokirao više od 300 brodova u Sueckom kanalu

KAIRO – Napori da se gigantski teretni brod “Ever Given“, koji već danima blokira Suecki kanal, oslobodi doveli su danas do pomeranja krme i kormila, ali nije poznato kada bi mogao da se preusmeri, izjavio je predsedavajući Uprave Sueckog kanala (SCA) Osama Rabi.

Brod, dugačak 400 metara, nasukao se dijagonalno preko južnog dela kanala zbog jakih vetrova rano u utorak i tako blokirao jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu i poremetio globalnu trgovinu, podseća Rojters.

Pokušaji da se plovilo pomeri ponovo su započeti danas, a dalji napori planirani su za večeras i sutra ujutro, rekli su tri izvora upoznata sa operacijama kanala, iako su dodali da bi moglo biti potrebno ukloniti više peska oko broda da bi se oslobodio.

Rabi je rekao da se nada da neće biti potrebno pribegavati uklanjanju nekih od 18.300 kontejnera s broda radi olakšavanja tereta, ali da jaka plima i vetrovi komplikuju napore da se oslobodi.

Rabi je rekao da se brodovi koji čekaju, a ima ih 321, mogu slobodno preusmeriti oko Rta dobre nade, što je dve nedelje duži put, ali još niko nije to učinio.

Egipatski zvaničnik je rekao i da je sa broda uklonjeno 9.000 tona balastne vode kako bi se oslobodio , ali da je situacija komplikovana jer teretnjak duži od širine kanala.

Agencija navodi da je Rabi naglasio da se brodovi koji čekaju mogu slobodno preusmeriti oko Rta dobre nade, što je dve nedelje duži put, ali još niko nije to učinio.

Veliki teretni brod Ever Given, dužine 400 metara i širok 59 metara, posle iznenadnog udara vetra koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u Sueckom kanalu, na tom mestu širokom manje od 300 metara, čime je blokirana jedna od arterija svetske ekonomije.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top