Vesti iz Srbije

TEROR nad građanima – izvršitelji naplaćuju dug za TV pretplatu

Bez opomene ili obaveštenja o dugovanju, javni izvršitelji u Čačku su, po nalogu JP „Elektroprivreda Srbije“, počeli da naplaćuju dug za TV pretplatu. Građani ovih dana dobijaju rešenja izvršitelja o dugu uz pouku da dug plate u roku od osam dana ili će se ići na prinudnu naplatu.

Po rešenjima u koje smo imali uvid, izvršitelji ovu uslugu naplaćuju oko 7.000 dinara.

– Plaćao sam račun za struju, a kako je EPS raspodeljivao sredstva ne znam. Nisam dobio opomenu da nisam plaćao pretplatu niti neko upozorenje, ni od EPS-a ni od RTS-a. Sada je stiglo rešenje od izvršitelja Aleksandra Krdžića da imam rok od osam dana da isplatim dug u iznosu od 17.000 dinara uz pretnju skidanja novca sa računa ili prodajom pokretne i nepokretne imovine – navodi naš sugrađanin koji kaže da će se o pravnoj zaštiti konsultovati sa advokatima.

Srpska napredna stranka je predizbornu kampanju 2012. otpočela obećanjem da će pretplata biti ukinuta, što se, po njihovom dolasku na vlast nije dogodilo. Uprkos tome, isto je nekoliko puta obećavao i predsednik Aleksandar Vučić.

U međuvremenu najavljeno je i da će u idućoj godini iznos pretplate biti povećan.

– Televizijska pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati – napisao je Vučić na Tviteru 2013. godine.

Ipak, od obaveze se odustalo. Aktuelna vlast je čak pooštrila kriterijume, pa je 2015. odlučeno da se javni servis plaća preko računa za struju. Ista televizija se godinama finansira i iz republičkog kase, za šta se svake godine izdvaja oko četiri milijarde dinara.

Večernje novosti pišu da ukupna potraživanja javnog servisa na sudu iznose oko 448 miliona evra.

Ekonomski novinar Miša Brkić ocenjuje da umesto javnog servisa, građani imaju partijski servis, koji je zbog toga, kaže, besmisleno plaćati.

– Ja mislim da je rešenje posle svega da ono što se zove javni servis postane komercijalna televizija, pa ko hoće da je gleda neka gleda, ko hoće da plaća reklame na toj televiziji neka plaća reklame, ali dalje insistiranje i dalja priča o tome kako je to javni servis je beskorisno – naglašava Brkić.

Građani koji su nam se javili kažu i da sumnjaju u pravnu zasnovanost postupka naplate preko izvršitelja uzimajući u mobzir da prinudnu naplatu ne traži RTS kome prihod od pretplate pripada, već EPS koji je samo posrednik u naplati i kome prihod od TV pretplate ne pripada.

– Obaveza EPS-a je da u svoj mesečni račun unese iznos za TV pretplatu i novac koji građani uplate prenese na račun RTS, EPS nema ni obavezu ni ovlašćenje da inicira prinudnu naplatu jer to nije njihov prihod – tvrde sagovornici portala OzonPress.

autor: OzonPress

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top