Vesti iz Srbije

Tri eksplozije u mesec dana!

Tokom samo poslednjih mesec dana, domaća javnost je uznemirena i ustalasana čak tri puta (4, 6. i 19. juna) zbog neobičnih i neobjašnjivih eksplozija i požara, koji su zahvatili fabriku vojne opreme „Sloboda“ u Čačku.

Gle čuda, eksplozije su se događale uvek u večernjim ili noćnim časovima, petkom ili vikendom, kada je na poslu bilo malo radnika u smeni i nikada na nekoj od proizvodnih linija, pred očima većeg broja zaposlenih svedoka, već uvek u magacinima gotovih proizvoda, u kojima po rečima predsednika Republike, nije bilo čak ni elektro instalacija, a kamoli nadzornih kamera ili detektora dima, koji su odavno postali zaštitni standard u fabrikama slične vrste.

Uz to, interne procedure u samoj fabrici, nalažu da se spasilačke i protivpožarne ekipe u krugu fabrike mogu naći tek po isteku 24 sata od poslednje eksplozije. Sasvim dovoljno vremena za čišćenje terena i uništavanje bilo kakvih dokaza ili tragova. Možda je naravno, reč o ljudskoj grešci ili dotrajaloj opremi i instalacijama.  Možda je uzrok samozapaljenje baruta ili neka treća nesretna okolnost. Ali ipak, teško je oteti se utisku da je neko u lancu trgovine i prodaje navedene opreme, pronašao način jeftine nabavke.

Prvo su preprodavci oružja i vojne opreme, koristeći političke veze i zloupotrebu uticaja visokih funkcionera SNS-a, navedenu robu nabavljali daleko ispod realne tržišne cene, a time i ostvarivali kolosalne profite. Sada pak, opijen nekažnjivošću i neograničenom bahatošću, neko se možda dosetio da bi se roba mogla nabaviti i na značajno povoljniji način.

Naime, gotovi proizvodi su najpre mogli biti izmešteni ili tajno izvezeni iz fabričkog kruga, a onda se uz pomoć kontrolisane eksplozije, praćene ozbiljnim požarom, čitava izvezena partija opreme proglašavala „uništenom bez traga“ i otpisivala. Time bi naravno, novopečeni „kupac“ bio oslobođen velikog broja neplaćenih faktura. Čist račun, duga ljubav. Niko ne želi da veruje da je ovakav scenario moguć čak i u Srbiji, u fabrici pod posebnim režimom bezbednost.

Ipak, iskustva sa ovim režimom pokazuju da je zarad njihove moći i vlasti sve moguće. Ovaj slučaj ne sme da se zaboravi i zato je važno da se sprovede brza i kvalitetna istraga odnosno da tužilaštvo što pre izađe u javnost sa punom i sveobuhvatnom informacijom o razlozima eksplozija i požara, kao i licima odgovornim za to. Ostaje nada da istraga neće ići tokom Savamale, „Krušika“ ili pada vojnog helikoptera.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top