Vesti iz Srbije

Troškovi pravosuđa prebačeni na građane!

Vlast je ponovo, Nacrtom zakona o parničnom postupku, pokušala da podjarmi građane Srbije. Uslovljavanje sudske zaštite prava građana hitnim plaćanjem sudskih taksa, pod pretnjom nepovoljnog okončanja postupka, necivilizovan je, neustavan i pohlepan gest vlasti prema građanima Srbije, piše u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Za sada, ministarka pravde je sa Advokatskom komorom Srbije potpisala sporazum o povlačenju uslovljavanja sudske zaštite plaćanjem taksi. Navodno, biće povučene i odredbe o retroaktivnom dejstvu zakona, koje nisu ni smele ugledati svetlost dana, zato što su suprotne Ustavu.

Sve više se troškovi pravosuđa prebacuju na ekonomski iscrpljene građane. Uvođenje javnog beležništva i izvršitelja plaćaju građani, a ne država iz budžeta koji stvaramo svi mi.

Sada vlasti pokušavaju da građane još više opterete, iako se sudije, javni tužioci i ostali u pravosuđu plaćaju iz našeg budžeta. Mi smo izvori prihoda za budžet. Imamo pravo na nepristrasno, nezavisno i pravedno sudstvo.

Vlast je namervala da okonča veliki broj sudskih postupaka bez pravične rasprave o pravima i obavezama stranaka, na teret onih koji nemaju novca za sudske takse.

Zapamtićemo ovaj njihov, za sad, zaustavljeni pokušaj. Ne smemo dozvoliti da se ponovi.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top