Vesti iz Srbije

Turistički vodiči bez dinara 18 meseci!

Turistički vodiči Srbije upitali su, u otvorenom pismu, ministra finansija Sinišu Malog zašto svi dobijaju pomoć, ali ne i vodiči koji su 18 meseci bez prihoda zbog pandemije.

Naveli su da više od godinu i po dana ne mogu da rade, a država ih „uporno zaobilazi u dodeli pomoći“.

Podsetili su ministra Malog da je javno obećao da će vodiči u julu i avgustu dobiti „čak dve minimalne plate“ i pitaju ga kako sa te „čak dve“ minimalne plate da plate samo tekuće račune ili porez za stan, ratu za kredit, dečiji vrtić ili kako se od dve minimalne plate živi 18 meseci.

Podsetili su da za vodiče nema novca, dok su drugi građani Srbije dobili dva puta po 30 evra, penzioneri dva puta po 60, nezaposleni dva puta po 60 evra, vakcinisani po 3.000 dinara, vakcinisani na Ušću vaučer od 5.000 dinara, a mladima koji se vakcinišu obećan je vaučer od 50 evra, da je Beograd kupio mašinu za presađivanje drveća od milion evra.

Tvrde i da vodičima „nije obezbeđena ni vakcinacija“, što su mnoge zemlje uradile za sve zaposlene u turizmu.

Pred pandemiju je licencu, kako su naveli, obnovilo 1.175 vodiča i 415 pratilaca, što je, kako kažu, „toliko mali broj za koji bi i ozbiljna kompanija bez većih problema bila u stanju da obezbedi bar šest minimalaca, a ne država koja ima jednu od najjačih ekonomija u Evropi“.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top