Vesti iz Srbije

Tužilaštvo istražuje savetnika Branislava Nedimovića zbog moguće zloupotrebe položaja!

Pred posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu u toku je predistražni postupak protiv dekana Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljka Tice i tri profesora zbog zloupotrebe službenog položaja, saznaje 021.rs.

Predmet predistražnog postupka su i profesori Vladislav Zekić, Dejan Janković, kao i Dragan Milić, koji je, inače, i savetnik ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.   Kako u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije navode za 021.rs, postupa se po krivičnoj prijavi podnetoj protiv označenih lica.   Prema saznanjima 021.rs, moguće malverzacije na Poljoprivrednom fakultetu zbog kojih je podneta krivična prijava, u vezi su sa kupovinom i korišćenjem poljoprivredne mehanizacije (traktor, sejalica, prikolice, tanjirača, džip, kontejneri za transport goriva i slično), nezakonitu isplatu autorskih honorara, podelu zarade od obrade državnog zemljišta, manipulaciju sa ispitnim prijavama, kao i isplatu uvećane zarade.      

  Portal 021.rs nezvanično, iz proverenih izvora, saznaje da su u okviru predistražnog postupka pripadnici posebnog odeljenja MUP-a za borbu protiv korupcije 17. novembra ušli u prostorije Poljoprivrednog fakulteta i od navedenih profesora oduzeli telefone i dokumentaciju i kopirali mejl komunikaciju. Oni su, navodno, istom prilikom i zapečatili dekanovu kancelariju.    Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica poriče da je došlo do ovakve intervencije policije, kao i da ima bilo kakva saznanja o krivičnoj prijavi i istrazi. Na pitanje 021.rs da istu prokomentariše, Tica je dostavio kopiju uverenja Osnovnog suda u Novom Sadu od 26. novembra 2020. godine da protiv njega nije pokrenut krivični postupak niti se vodi istraga. Međutim, kako je u dokumentu koji je sam dekan dostavio napomenuto, ovo uverenje isključuje nekoliko sudova i tužilaštava, uključujući i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.   Na objašnjenje i insistiranje novinarke 021 da odgovori na pitanja, dekan insistira na dostavljanju dokaza iz tužilaštva i objavljivanju imena i prezimena osobe koja je iste dostavila.   „Ne postoje bilo kakvi dokazi da je Fakultet postupao suprotno zakonima i aktima Fakulteta„, ističe Tica.  

  Čak i nakon objašnjenja da je potvrda o postojanju predistražnog postupka došla iz zvaničnih izvora, odnosno nadležnog organa, iz samog Tužilaštva, dekan pokazuje bazično nerazumevanje funkcionisanja medija i novinarstva, te zahteva ime i prezime osobe iz tužilaštva koja je dostavila te navode, zaključujući da 021.rs skriva te informacije od javnosti.   „Još jednom Vas obaveštavam da se protiv mene ne vodi istraga niti krivični postupak. Ako imate pisani dokaz koji pokazuje suprotno tražim da ga javno objavite i da se ne sakrivate iza neproverenih i netačnih informacija„, kaže dekan u svom poslednjem mejlu upućenom 021.rs, jer na dokaz zvaničnog organa da u njegovom slučaju postoji predistražni postupak nije odgovorio.   Dekan Poljoprivrednog fakulteta je inače i strana u predmetu pred Privrednim sudom u Novom Sadu, potvrđeno je za 021.rs u ovoj instituciji. Međutim, u sudu nisu naveli zbog kog dela se vodi postupak i na koji način je Tica uključen u isti. Nezvanično, u pitanju je ponovo nenamensko trošenje budžetskih sredstava fakulteta.     Podsetimo, Poljoprivredni fakultet je već jednom bio pod lupom nadležnih organa zbog uvećanih zarada. Državna revizorska institucija je 2018. godine ukazala na nezakonitosti u vezi sa uvećanim zaradama. Tada je, između ostalog, i utvrđeno da su deca zaposlenih oslobođena plaćanja školarine, da preduzeće „Nove tehnologije u poljoprivredi“ ima povlašćen status, kao i da je Fakultet zbog nezakonitog otkaza isplatio 1,6 miliona dinara.    I tada je dekan, uprkos brojnim neregularnostima koje je DRI uočio (opširnije na OVOM LINKU) tvrdio da fakultet nije uradio ništa nezakonito.    Kako je navedeno u dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, novac koji se „obrće“ na Poljoprivrednom fakultetu meri se u milionima evra i obično završava u istim džepovima, čime će se 021.rs zasebno baviti. 

Autor: Dragana Prica Kovačević – dragana@021.rs

Foto: 021.rs

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top