Vesti iz Srbije

Tužno: Ljudi se potukli oko besplatnog paradajza!

Kako je ranije najavljeno, poljoprivredni proizvođači iz Leskovca nezadovoljni cenama danas su ispred “Lidla” i “Rode” besplatno delili paradajz građanima. Ono što je poražavajuće pored otkupne cene paradajza od 10 dinara je i to da je zbog besplatnog paradajza nastao pravi grabež.

Potresni snimci iz Leskovca, koji podsećaju na grabež za hlebom i zejtinom tokom velike inflacije devedesetih godina prošlog veka, već obilaze Srbiju, a ne zna se šta je tužnije, muka proizvođača, ili želja stanovnikaovog gradada se dograbe besplatnog paradajza, čak i pola kilograma.

– Ja obično kupujem na pijaci, prošle godine sam čak imao da napunim i flaše sa paradajzom, ali poklonu se u zube ne gleda – kaže penzioner koji je uspeo da napuni tri kese.

Procena je da će nezadovoljni proizvođači paradajza danas ispred pijace u centru Leskovca podeliti preko 5 tona paradajza.

– Ovo je samo iskazivanje nezadovoljstva. U marketima kilogram paradajza košta 120, 130 kilograma, a kod nas je deset dinara, gajba od 150 do 200 dinara u kojoj ima od 11 do 12 kilograma. Bolje da podelimo nego da bacamo – objašnjava Novica Nikolić, poljoprivrednik iz Navalina, koji je danas poklonio oko pola tone paradajza sugrađanima.

Poljoprivrednici su danas pored svojih kamiona postavili i kutiju za skupljanje pomoći za lečenje jednog bolesnog dečaka, ali niko od prisutnih Leskovčana koji su se grabili za ovim povrćem u nju nije ubacio ni dinar.

Potpredsednik u Stranci slobode i pravde Dejan Bulatović kaže da je ovo stravična slika onoga što se godinama dešava.

– Proizvođači su ovog aputa uradili plemenitu stvar, umesto da bace svoj znojem i mukom stečen proizvod, oni su ga podelili. Ipak, oni ne treba da se bave humanitarnim radom, već država mora da im obezbedi normalne uslove i garantuje cenu. Na žalost mi imamo pravnika Nedimovića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede i koji odlično napreduje, ali se bavi svačim, sem svojim poslom – kaže Bulatović.

On podseća da su prošle godine proizvođači bacali ne samo paradajz, već i višnje, trešnje, krompir, a da je tako i ove godine.

– Mi u Stranci slobode i pravde imamo plan kako da zaštitimo proizvođače i njihov težak rad i to bi trebalo da bude posao države, ali je trenutno nemamo. Ove slike iz Leskovca su poražavajuće, strašne i ruše dostojanstvo ne samo poljoprivrednih proizvođača, već i svih građana Srbije – zaključuje on.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top