Vesti iz Srbije

Tviter stavlja oznake na naloge SNS-a!

Prilično panična i nervozna reakcija režimskih medija, kao i visokih funkcionera SNS, usledila je nakon odluke kompanije Tviter da na nalozima medija koji su u službi Aleksandra Vučića, postavi oznaku da sarađuju sa Vladom. Sve što je rečeno ovih dana od strane istih, ostavlja utisak da se stide naprednjačkog lidera i saradnje sa njim, pošto on u ovom trenutku oličava i državu i Vladu i svu vlast, koje je potčinio i privatizovao.

Naravno, prvi se oglasio neprikosnoveni naprednjački vožd, koji ne vidi ništa loše u tome što označeni mediji šire dezinformacije, kleveću, vređaju, targetiraju, cenzurišu… u ime režima.

– Pa nego s kim će da sarađuju, s kriminalcima, tajkunima i lopovima? Sarađuju sa Vladom Srbije. Pa šta je loše u tome što sarađuju sa Vladom, je l’ treba da napišu da sarađuju sa lopovima, tajkunima i onima koji su opljačkali Srbiju – rekao je vidno iznervirani Vučić tokom posete Bajinoj Bašti.

Čovek, koji je trenutno na mestu šefa države, a koji je nekada doneo čuveni zloglasni Zakon o informisanju 1998. godine, očito nije jasan koncept slobode medija, pravovremenog i istinitog izveštavanja, bez političkog uticaja, pa svestan da mu time mentori sa Zapada šalju poruku, panično izgovara nebuloze kojima se još više ukopava.

Iznenađen je i uvređen naprednjački lider, kojeg je istina pokosila, jer da misli da njegovi mediji dobro i savesno obavljaju svoj posao, takva histerična reakcija bi izostala. Odluku bi primio sa ponosom.

Potom se javila i Ana Brnabić iz Nemanjine 11, koja je ponizno podržala svog šefa, rekavši kako je apsolutno u pravu.

– Aleksandar Vučić je rekao sve što ima da se kaže o ovoj važnoj temi koja se tiče cenzure, etiketiranja, slobode medija, mišljenja i govora, a ponajviše licemerja onih koji svaki dan propovedaju vrednosti koje odmah zatim sami krše – navela je osoba koja glumi predsednika Vlade Srbije.

Dotična pod slobodom medija, mišljenja i govora, podrazumeva neometano klevetanje, blaćenje i provlačenje kroz živo blato političkih oponenata i njihovih porodica, pa i izgovara reči za koje je plaćena da ih kaže, a, zapravo, jasno je da je preplašena.

Oglasila se i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, saopštivši kako je, tobože, iznenađena odlukom Tvitera.

– Upozorenje iz Tvitera da naloge medija koji nose ovu oznaku neće preporučivati ljudima niti “pojačavati“ domet njihovih tvitova deluje u suprotnosti sa principima i namenom sa kojim je ova mreža startovala – navela je u saopštenju Gojkovićeva, dodavši kako odluka ne vodi demokratskom dijalogu kojem Srbija kao društvo teži.

Ne znamo na koji demokratski dijalog Gojkovićeva misli, ali ako je, kojim slučajem, to razgovor sa Aleksandrom Šešeljem, Milicom Zavetnicom, Čedom i Čankom, onda je potez Tvitera upravo u skladu sa principima koje ova mreža promoviše.

Javio se, naravno, i „najodaniji“ Vučićev novinar, Dragan J. Vučićević, preko svog propagandnog glasila „Informer“, te optužio glavnog i odgovornog urednika KRIK-a, Stevana Dojčinovića, da on preko svojih veza u Guglu i Tviteru, izdejstvovao ovakvu odluku i napravio spisak medija za „targetiranje“. Na naslovnoj strani svog glasila Tviter je uporedio sa Hitlerom.

Kao vrhunac pomračenja razuma, koji je proizašao iz panike, režimski mediji su preneli zahtev sa opskurnog Tviter naloga na koji se redovno pozivaju, Detektor laži, da se i TV N1 dodeli ista oznaka, jer, verovali ili ne, je dobila dozvolu za rad od Vlade Srbije.

Da nije tužno bilo bi smešno. Ovde je i poslednjem laiku jasno da se oznaka ne dobija zbog dozvole za rad, koji ionako država jedina može i da da, već zbog uređivačke politike.

Sve u svemu, panične reakcije i dodatna klevetanja i optužbe, samo potvrđuju da je odluka Tvitera bila na mestu, ali ujedno ostavljaju utisak da se režimlije stide što u službi Vučića i njegovog režima. Jasno je da tu ima dosta novinarskih imena koja su obrukala profesiju, ponajviše iz egzistencijalnih razloga, svesnih da će proći Vučićevo vreme, a da će oni ostati na stubu srama.

I što osećaj krivice bude veći, reakcije će biti sve nervoznije i agresivnije. 

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top