Vesti iz Srbije

U Grabovcima, Klenku i Vitojevcima vrtić za decu mlađu od 6 godina

RUMA – Od kraja prošlog meseca deca uzrasta od tri do pet godina u tri sela rumske opštine mogu da pohađaju vrtić, što do sada nije bio slučaj, jer su u vrtić išli samo mališani uzrasta od šest godina koji su obuhvaćeni programom obaveznog predškolskog obrazovanja.

Ovaj program posebno se odnosi na decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa.

Za decu i roditelje ovo je velika stvar, jer mnogi od roditelja rade i ne moraju da odvoze decu u susedno selo ili u Rumu.

Nešto manje od stotinu dece predviđeno je za pohađanje vrtića u Grabovcima, Vitojevcima i u Klenku, tri najudaljenija sela rumske opštine.

Za sada zbog epidemioloških mera, nisu sva deca krenula, ali roditelji svakako podržavaju ideju da imaju mogućnost dovođenja dece u vrtić u svom selu.

Reč je o poludnevnom boravku, koji je omogućen svakog dana, dok je u Klenku to dva puta sedmično. U zavisnosti od broja, deca su spojena sa predškolskom grupom, ili su sama formirala grupu.

Ovaj projekat je važan jer omogućava veći obuhvat dece nižim predškolskim obrazovanjem, a uglavnom se odnosi na decu mlađu od 6 godina iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa.

Za projekat je konkurisala opština Ruma koja je i obezbedila deo sredstva, a u narednom periodu ova mogućnosti trebalo bi da bude dostupna i za decu iz Pavlovaca, najmanjeg sela u rumskoj oštini.

Projekat „Podrškom do jednakih mogućnosti“ realizuje Ministarstvo prosvete uz pomoć zajma Svetske banke.

Izvor: RTV

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top