Vesti iz Srbije

U julu otvaranje keltskog naselja u Inđiji

Šta su Kelti radili u Inđiji, kako su izgledale njihove nošnje, novac, alat, oružje, kako su provodili vreme u Sremu i još mnoge druge zanimljivosti, posetioci će moći da saznaju od 1. jula, kada je najavljeno otvaranje Keltskog naselja u Inđiji i Muzejskog kompleksa u okviru zidina ovog prostora, koji će svakog ko prođe kroz bedeme kompleksa, vratiti kroz vreme.

Direktor Turističke organizacije Inđija Milan Bogojević kaže da se ideja za rekonstrukciju Keltskog naselja javila 2012. godine, na osnovu 62 arheološka nalazišta na teritoriji opštine Inđija.

Prema njegovim rečima, zbog svih nalazišta došli su na ideju da bi mogli po uzoru na Austriju ili Vels, gde postoje muzeji na otvorenom, da naprave nešto slično.

Na platformi će se nalaziti jedna sojenica gde će biti prikaz kako su sušili ribu ili komade mesa, a ispred će se nalaziti trem gde će biti smešten bar, navodi Bogojević, te pojašnjava da će se u Keltskom naselju nalaziti i četiri kućice predviđene za stare keltske zanate.

Inđijski kovač će prikazati deci kako su izgledali keltski mačevi i kako su ih pravili, a Udruženje žena „Etnodom Gorocvet“ će imati radionicu kaligrafije, odnosno prikaz keltskog pisma, koje je specifično i deca će moći da napišu svoje ime na keltskom. Takođe, Udruženje radi bordure za keltsku odeću.

Osim radionica, Keltsko naselje sadržaće dva prostora takođe predviđena za decu.

Pored će se nalaziti i jedan ring za streličarstvo.

U centralnoj, velikoj kući biće organizovana i postavka mini-muzej, gde će posetioci moći da vide odeću Kelta, letnju, zimsku, žensku, mušku garerobu, dve dečije, ali će se tu nalaziti i novčići koje su Kelti koristili, keramika, oružje, nakit…

Pored pet izložbenih koje će se naći u muzeju, ostalih 15 namenjeno je kostimiranim radnicima, od prodavaca karata do zaposlenih u radionicama ili konobara. Pravi se kompletan ambijent, da kada prođete kroz kapiju Keltskog sela, da se posetioci vrate 2.200 godina unazad.

Ceo prostor ograđen je bedemima i panelnim ogradama, osiguran pod video-nadzorom, jer je reč o muzejskom formatu, ali će biti organizovano i dosta koncerata, predstava.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top