Vesti iz Srbije

U maju u Skupštini zakon o rodnoj ravnopravnosti!

Zakon o rodnoj ravnopravnosti na kome se radi još od 2016. godine trebalo bi da se u maju nađe u parlmanetu, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Drago mi je da će se zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro naći u parlamentu, jer smo na njemu radili i spremali ga još 2016. godine, ali prisutna konzervativnost i činjenica da nećemo da prihvatimo promene koje se dešavaju svuda oko nas usporavaju te procese. Suština zakona je da i jednom i drugom polu, i ženama i muškarcima, obezbedi jednake uslove za život i razvoj“, izjavila je Mihajliović u jutarnjem programu Televizije Hepi.

Ona je rekla da poslednje analize pokazuju da ćemo globalno dostići rodnu ravnopravnost za 135 godina, te da svako društvo, pa i naše beleži ozbiljnu diskriminaciju sa kojom se žene susreću.

„Novi zakon nalaže i da se tema rodne ravnopravnosti nađe u obrazovnom sistemu, da se od malih nogu učimo i razgovaramo o tome, jer iz porodice i škole sve kreće. Modeli koje smo gledali u kući i ono što smo učili obeležavaju naš život kasnije“, naglasila je Mihajlović.

Dodala je da novi zakon zabranjuje i diskriminaciju žena koje su na trudničkom i porodiljskom bolovanju, jer neće moći poslodavac da im smanji platu, premesti ih na drugo radno mesto ili ih otpusti, kao ni da im postavlja lična pitanja na razgovoru za posao.

„Zakon po prvi put prepoznaje i neplaćeni kućni rad koji žene dvostruko više obavljaju čisteći, kuvajući, brinući o ostalim članovima. To košta i meri se novcem i vremenom koje su žene mogle posvetiti sebi, edukaciji, društvenom životu“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona se osvrnula i na temu nasilja, rekavši da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je reč o fizičkom, psihičkom ili seksualnom.

„Tačka broj jedan je da pružimo podršku žrtvama i da im verujemo, da ih ne osuđujemo. A imali smo priliku da vidimo različite reakcije, pa i nekih glumica koje kažu: ‘Meni se nije desilo, nije ni njima’. Zato je važna edukacija i da više pričamo o tome“, zaključila je Mihajlović.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top