Vesti iz Srbije

U nekim školama i dalje čučavci, dok im Ministarstvo poklanja dronove!

Đaci u pojedinim školama u Srbiji još uvek imaju čučavce, zime provode bez grejanja, a cena udžbenika posebna je priča. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, međutim, očigledno misli da srpskom obrazovanju ne fali baš ništa, osim dronova.

Ružić je danas školama dodelio 670 dronova, a u Osnovnoj školi „20. oktobar“ u Novom Beogradu dronovi su namenjeni učenju programskih jezika „skreč“ i „pajton“ u okviru nastave informatike u petom i šestom razredu. Iako su dronovi donacija u okviru akcije „Za lepšu školu“, koja se sprovodi na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete i Rotari klubova u Srbiji, niko se izgleda nije setio da su đacima daleko potrebnije neke osnovne stvari.

Dronovi i najsavremenije tehnologije na kojima đaci treba da uče su odlična stvar, ali ipak postoje oni koji nemaju ni osnovne uslove za kvalitetno obrazovanje. Ogroman broj škola, naročito u manjim opštinama i selima i dalje nema odgovarajuće uslove za školovanje đaka, a nastavnici se kako bi im preneli znanje snalaze pomoću „štapa i kanapa“.

Neki o naprednim tehnologijama i dronovima mogu samo da sanjaju, te su tako poljski toaleti neretka pojava, a i same prostorije u kojima đaci uče  podsećaju na prizore iz horor filma. Jedan od primera jeste Osnovna škola „Borivoje Ž. Milivojević“ u opštini Krupanj u kojoj đaci uče uz poljske toalete, bez kanalizacije i tople vode, a greju se na drva i peći.

Ovo, nažalost, nije jedini primer zanemarivanja srpskog obrazovnog sistema od strane vlasti i ovakvih škola u našoj zemlji ima na svakom koraku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2015. godine je obećao da će svaki školski toalet biti renoviran i da će to lično on obilaziti, ali već je poznato šta se dešava sa njegovim obećanjima.

– Nijednu školu nećemo da zaboravimo i ja ću da odem u svaku školu, u svaki vrtić i u svaku bolnicu i dom zdravlja u celoj Srbiji. Dakle u svaku. Jel možete da verujete? Ima tamo neki ludi premijer kako god da ga zovu. U svaku školu, u svaku bolnicu, u svaki dom zdravlja, svaki vrtić ću da odem. I lično ću da proverim kako izgledaju ti toaleti. To je moj posao. Meni to nije teško, zadovoljstvo mi je. Ja mislim da je to istorijska stvar – rekao je Vučić, 30. novembra 2015. 

Što bi se reklo, predsednikovo obećanje ludom radovanje, a deca neka čekaju neka bolja vremena ili neka uživaju u dronovima, barem oni učenici koji to mogu.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top