Vesti iz Srbije

U Srbiji niklo 2300 divljih deponija, vlast odgovorna za pozare!

Odbor Narodne stranke za zaštitu životne sredine saopštio je danas da je lokalna i republička vlast najviše odgovorna za učestale požare na deponijama, jer ne funkcioniše sistem za upravljanje otpadom, pošto su SNS-u privatni interesi ljudi na vlasti važniji od interesa građana, dok je u celoj Srbiji „niklo čak 2.300 divljih deponija“.

„U mnogim gradovima Srbije ne postoje regionalne deponije otpada, čijim bi se uspostavljanjem smanjio broj ’diviljih’ deponija. Neophodno je i razvrstavanje tamo gde nastaje, odnosno u domaćinstvima, lokalima, prodavnicama… Kako bi upravljanje otpadom bilo ekološki i ekonomski prihvatljivije“, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine.

„Spremnost i volja građana da u sklopu svog domaćinstva razvrstavaju komunalni otpad i samostalno odnose na reciklažu, finansijski su neisplativi i skupi ako nema sistemskog rešenja. Danas se u Srbiji reciklira tek oko pet odsto ukupnog komunalnog otpada. Zato je neophodna podrška države, koja će ozbiljno sprovoditi zakone“, dodaje se u saopštenju.  

U saopštenju se navodi da je visoka temperatura vazduha među uzrocima požara na deponijama, ali da je na vlastima najveći teret odgovornosti.

„Svaki požar na deponiji posledica je ljudskog faktora i svaki je mali Černobilj. Šteta je nemerljiva, jer je narušen kvalitet same životne sredine i kvalitet javnog zdravlja“, dodaje se u saopštenju.  

Odbor Narodne stranke za zaštitu životne sredine ukazuje i na važnost ispravnog odlaganja medicinskog otpada, naročito u vreme epidemije virusa korona, kada je višestruko povećana upotreba maski i rukavica.

„Lekovi koje građani imaju kod kuće, a istekao im je rok trajanja, nisu otpad koji se baca u kontejnere ili na deponije. Mesta za njihovo odlaganje su posebni kontejneri u apotekarskim ustanovama. Negativne posledice neodgovarajućeg odlaganja takvog medicinskog otpada se višestruko povećavaju izbijanjem požara na mestu na kojem je odložen“, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top