Vesti iz Srbije

Udžbenici skuplji od polovine minimalca!

Roditelji đaka Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“ ne posustaju u borbi da svoje tanke novčanike sačuvaju od preskupih udžbenika koje im škola nameće da kupe. Nakon što je i Zaštitnik građana stao na stranu roditelja zahtevajući od Ministarstva prosvete da zakonski osigura ulogu Saveta roditelja u odabiru udžbenika koji će se koristiti u narednoj školskoj godini, roditelji „Oslobodilaca“ se na tome ne zaustavljaju. Odlučili su se na, kako oni kažu, potez očajnika – da dođu do telefonskog broja predsednika Aleksandra Vučića i da mu se direktno obrate za pomoć.

Na pitanje zašto su se odlučili na ovaj nesvakidašnji potez, jedna od majki, Marijana Knežević, član Školskog odbora i predstavnik u Savetu roditelja, kaže:

– Septembar je tu iza ugla, nema se dovoljno vremena da se dva prosvetna zakona usklade kako bismo mi, roditelji, ostvarili svoja prava i ublažili svoju goruću finansijsku situaciju. Znači nam to što je i Zaštitnik građana uvideo da su naša roditeljska prava po pitanju izbora udžbenika uskraćena, ali to nama sada za predstojeću školsku godinu ne rešava naš finansijski problem.

Roditelji su u više navrata prethodnih meseci direktorki škole Branki Bečanović pisali molbe da im zbog njihove loše finansijske situacije odobri da makar za neke predmete koriste udžbenike priznate od strane Ministarstva prosvete koje su u štampanom obliku potpuno besplatno već dobili preko Fondacije Alek Kavčić. U pitanju su udžbenici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koji su odobreni od strane Ministarstva prosvete.

Na sve njihove molbe, direktorka je odgovorila odbijanjem.

Zbog toga su se roditelji odlučili na ključni potez – da pišu Vučiću.

– Bili smo očajni, jer smo se svima obraćali, a još uvek nemamo konkretno rešenje za naš finansijski problem. Sabrali smo naše snage i pamet i bukvalno smo se „polomili“ da dođemo do predsednikovog telefona. Stvar je hitna i zbog toga nismo išli redovnim putem, da pišemo molbu, predamo u Predsedništvo, da čekamo da se to zavede, prosledi i tako dalje. Preko naših kontakata bliskih predsedniku došli smo do njegovog telefona – kažu roditelji.

Vučić im, kako kažu, još nije odgovorio.

– Još nije odgovorio, znamo da je veoma zauzet i da su predstojeći izbori blizu, ali verujemo da će se odazvati na naš vapaj u pomoć, jer se mi borimo za našu decu. Deca su najvažnija tema njegove politike inače to ne bi bio izborni slogan, zar ne? A ovde od njega pomoć traže roditelji čak 200 dece u ovoj školi.

Roditelji kažu da se nadaju da Vučić može da reši ovaj hitan problem, jer znaju da je rešavao i mnoge komplikovanije i teže, te da očekuju da će se odazvati na njihov poziv u pomoć i da će već u avgustu odahnuti i mirnije pripremati školarce za septembar.

– U drugim školama su direktori preko Nastavničkog veća omogućili korišćenje besplatnih udžbenika, znamo da im Zakon o udžbenicima to omogućava, tako da je samo pitanje dobre volje i savesti direktora, koje u slučaju direktorke naše škole ne postoje. Zato Predsednik može to jedini da reši – uvereno izjavljuju roditelji.

Roditelji su napisali Vučiću:

Uvaženi Predsedniče,

POMOZITE NAM, NEMAMO!

MI NEMAMO PARA za skupe udžbenike za našu decu, a direktorka naše OŠ „Oslobodioci Beograda“ odbija da koristimo besplatne koje smo već dobili!

Mi joj rekli NEMAMO PARA, a ona opet NE!

Zahteva da kupimo isključivo od NJENOG izdavača i to NJENE udžbenike koje je ona lično pisala.

Mi više ne možemo da izdržimo ovu torturu – da preko Nastavničkog veća ONA BIRA udžbenike a da MI MORAMO da ih platimo.

Njeni udžbenici za jednog đaka su skuplji od pola minimalca!

Mi nemamo para, korona nam je stanjila novčanike, a cene udžbenika direktorkinog GERUNDIJUMA su za nas PRESKUPE.

Svima smo se obraćali, jer nismo hteli Vas da uznemiravamo, ali sada drugog izbora nemamo.

POMOZITE, septembar je blizu, pomozite da direktorka Branka Bečanović odobri besplatne udžbenike za naše đake.

To su udžbenici našeg renomiranog Zavoda za udžbenike iz kojih ste i Vi učili.

ZAUSTAVITE KORUPCIJU u školama, TO MOŽETE SAMO VI!

OGRANIČITE MAKSIMALNU CENU UDŽBENIKA inače NIKO više neće moći da ih kupi.

MI NEMAMO ODAKLE!

NEMAMO!

Očajni roditelji 200 đaka OŠ OSLOBODIOCI BEOGRADA

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top