Vesti iz Srbije

United Media uputila pismo premijerki i ministarki!

Vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi United Media, koja posluje i u Srbiji, uputila je danas pismo premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković pozivajući ih da reaguju i učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima.

Više puta smo u proteklom periodu javno upozoravali na slučajeve kršenja medijskih sloboda koje smo iskusili u praksi. Ovog puta suočeni smo sa situacijom da u Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja dnevnog lista “Nova”. Ni u jednoj od zemalja u kojima poslujemo nismo se suočili sa barijerom da vlasnici i direktori državnih i privatnih štamparija strahuju da prihvate novi posao, posebno u doba pandemije i ekonomske krize i poslovne neizvesnosti koju je ona proizvela.

“Kao što znate, dužnost predstavnika izvršne vlasti je da obezbede slobodu medija i zato je bitno da se u Srbiji omogući ambijent u kojima građani mogu da čuju različita mišljenja i da imaju slobodan izbor šta žele da čitaju ili gledaju. Vi kao nosioci najviših državnih funkcija imate dužnost da takve uslove omogućite, jer biste tako pokazali da u Srbiji može biti medijskog pluralizma i poštovanja principa slobodnog i konkurentnog tržišta.

Vi imate mogućnost da obezbedite jednake uslove za učešće u tržišnoj utakmici i atmosferu u društvu u kojoj kompanije ne strahuju da prihvate posao štampanja novina ako one nisu “bliske vlasti”. Sloboda izražavanja i sloboda medija kao njen sastavni deo, predstavljaju jedno od osnovnih prava i temelj svake demokratske i pravne države. U prošlosti smo bili svedoci da nadležne insitucije reaguju neadekvatno i sporo ili uopšte nisu reagovale na različite pritiske na slobodne medije i novinare.

Verujemo da ćete se potruditi da u skladu sa funkcijom koje obavljate istražite zašto se štamparije u Srbiji plaše da štampaju novine “Nova” i o tome obavestite građane Srbije”, istakla je izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić u pismu premijerki i ministarki kulture.

Ona je dodala da će United Media i o ovom slučaju obavestiti sve evropske institucije, strukovna udruženja, ali i predstavnike diplomatskog kora u Beogradu, kao što je to učinila i pre par meseci kada je državni Telekom Srbija sklopio ugovor o saradnji sa privatnom kompanijom Telenor sa ciljem da uništi kablovskog operatera SBB-a i nezavisne medije u Srbiji.

Iako smo se i tada obratili premijerki Ani Brnabić smatrajući da neko ko vodi Vladu treba da se oglasi u slučaju kada državna kompanija učestvuje u kartelskom uduživanju zarad gušenja slobodnih medija, njena reakcija je izostala, a taj slučaj sada čeka epilog pred domaćim sudovima i međunarodnim institucijama.
Potrudićemo se i da, uprkos preprekama, novine “Nova” uskoro počnu da izlaze, jer je tržište urušeno pod teretom tabloida i građani vape za jednim nezavisnim dnevnim listom.

Nove novine “Nova” biće objektivne, ali i beskompromisne u razotkrivanju svih važnih tema koje utiču na stvarnost u Srbiji. Pred građane ćemo izaći sa kvalitetnim sadržajem, čak i ako budemo morali da ga štampamo u crno-belom formatu. I svi ostali mediji koji posluju u okviru United Media svoj posao će nastaviti da rade profesionalno i odgovorno i istinito informišu građane Srbije, kao što su to radili i do sada.

Direktorka United Media istovremeno je pozvala Vladu Srbije da se država povuče iz vlasništva u medijima (i stvarnog i prikrivenog), jer je to ključna tačka medijskih reformi i propisana je zakonima usvojenim još pre skoro sedam godina, jer će samo primenom zakona svi mediji imati jednake uslove za učešće u tržišnoj utakmici.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top