Mitrovačke vesti

Uočen pomor ribe u Šabačkom obodnom kanalu!

U delu Cerskog obodnog kanala pre njegovog ulivanja u Savu juče je uočen pomor ribe. Fotografije i video zapisi sa lica mesta dokazuju ovo što govorimo. Jasno se vidi da penušavi sadržaj koji je izazvao uginuće ribe dolazi iz cevi kroz koju svoje otpadne vode u ovaj kanal izlivaju nekadašnji Beli limovi koji su bili deo Zorka holdinga, a danas su deo kineske kompanije HBIS Serbia koja upravlja i železarom u Smederevu i poznata je po tome što iz nje u vazduh ispušta zagađujuće materije u višestruko većim koncentracijama od dozvoljenih, piše u saopštenju Evropske zelene partije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

  • Pogon za proizvodnju belih limova u Šapcu ne poseduje sopstvenu preradu otpadne vode niti je priključen na gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Svoju otpadnu vodu izlivaju ili u takozvanu staru Zorkinu kanalizaciju koja se uliva u Savu bez prethodne prerade ili direktno u Cerski obodni kanal. Izlivanje u kanal se dešava periodično posle upotrebe hemikalija za pranje limova, postrojenja i tankova i tada dolazi do pojave pene visoke i do jedan metar, širenja nesnosnog smrada i pomora ribe.

Ovaj akcident ćemo prijaviti ekološkoj i vodnoj inspekciji i Policijskoj upravi Šabac. Evropska zelena partija će pokrenuti inicijativu da se utvrdi koja industrijska postrojenja u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu na adekvatan način tretiraju svoje otpadne vode, a koja ne, i izvršiće pritisak na kompanije, inspekcijske organe i nadležna javna preduzeća da se stvore uslovi da sve ove kompanije prestanu da zagađuju životnu sredinu na ovaj način i ugrožavaju zdravlje građana.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top