Vesti iz Srbije

Užasni školski toaleti nisu prioritet države!

Iako se povećava broj osnovnih škola u kojima toaleti ne postoje ili ne rade, a loša higijena ostaje rizik po zdravlje dece, njihova obnova nije prioritet Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Istraživanje CINS-a pokazuje da su uoči i tokom pandemije korone, od 2018. do ove godine, škole 182 puta tražile novac za rekonstrukciju ili izgradnju toaleta, ali su ove institucije odobrile samo 20 projekata. Prema rečima doktorke iz Zavoda za javno zdravlje Pirot, prioritet mora da bude zdravlje dece.

Čučavci, loša higijena, neprijatni mirisi s vremena na vreme i neispravni vodokotlići – ovako jedan roditelj učenika OŠ Vuk Karadžić u Crvenki, kod Vrbasa, opisuje stanje školskog toaleta. U tu školu ide oko 850 učenika.

– Apsolutno sve treba menjati još juče – dodaje roditelj koji je želeo da ostane anoniman.

Škola u Crvenki je tri puta odbijena na konkursima sa zahtevom vrednim 10,6 miliona dinara za rekonstrukciju toaleta, a za CINS su iz Ministarstva ranije rekli da ta svota „daleko prevazilazi sredstva koja se mogu dodeliti samo jednoj školi“.

  • Međutim, istraživanje CINS pokazuje da je Ministarstvo u poslednje tri godine više od ovog iznosa dodelilo za četiri škole: u dve za zamenu stolarije (u jednoj se stavljala i fasada), u jednoj za salu za fizičko u izdvojenom odeljenju i jednoj za rekonstrukciju sportskog terena – piše CINS.

Navode i da u Ministarstva prosvete nisu pristali na intervju niti su odgovorili na pitanja CINS, dok su iz Pokrajinskog sekretarijata dobili objašnjenje da postoji više kriterijuma za ocenu prijava za dodelu novca na konkursima, kao i da nema ograničenja u iznosu koji škola može da traži i dobije.

  • Sanitarni čvorovi su jedan od prioriteta, ali to su i sanacije krovova koji prokišnjavaju, rekonstrukcija instalacija, oštećene stolarije, oštećenih pristupnih puteva i sportskih terena, sanacija fasada koje se urušavaju – rečeno je za CINS u Pokrajinskom sekretarijatu.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top