Vesti iz Srbije

Vakcinisano preko milion stanovnika Srbije

BEOGRAD – U Srbiji je bar jednom dozom vakcinisano 1,356 miliona građana, a revakcinisano 913.000 ljudi, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Takođe, rekla je da se nada da će naredne nedelje moći da se popuste mere pošto sada, kako je rekla, brojke stagniraju.

Odgovarajući na pitanje poslanika SPP – US S Samira Tandira kada će biti popuštene mere, Brnabić je rekla da vlada i Krizni štab pokušavaju da naprave dobar balans između zdravlja stanovništva i zdravstvenog sistema, kao i potreba privrede.

Premijerka kaže da je uvedena i treća kategorija, a to je potpuno imunizovanih odnosno zaštićenih građana, kod kojih je prošlo tri nedelje od revakcinacije i da njih ima 564.663, što je malo ispod 10 odsto punoletnog stanovništva.

Ističe da se epidemiološka situacija analizira na svaka dva sata i da se tu pre svega vodi računa o tri stvari: zdravlju nacije, privredi i mentalnom zdravlju stanovništva.

Svaki dan razmišljamo kada možemo da popustimo mere, ali najvažnije je da damo podršku zdravstvenim radnicima, jer oni sada najviše trpe, dodala je premijerka.

Preko portala se dnevno prijavljuje oko 10.000 građana, dodala je Brnabić i izrazila očekivanje da će biti više ljudi prijavljenih za vakcinaciju na selu uz podršku lokalnim samoupravama.

Istakla je da će vakcinaciju dodatno ubrzati nove količine vakcina koje treba da stignu u Srbiju, a to je dodatnih 500.000 Sinofarm vakcina početkom aprila.

Brnabić je dodala da se očekuje 5. aprila i dodatnih 106.000 Fajzerovih vakcina.

Kada je reč o daljoj pomoći privredi, Brnabić kaže da će već sutra u vladi biti održani sastanci sa predstavnicima sektora koji su najviše pogođeni krizom.

Kazala je da su pokazatelji privrednog rasta u prvom kvartalu ove godine malo bolji nego što se to očekivalo, ali da treba imati u vidu da je prošle godine rast u prvom kvartalu bio veći od šest odsto i da je zato bio očekivan pad u odnosu na taj rezultat.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top