Vesti iz Srbije

Veselinović: Samo smenom vlasti se može spasiti životna sredina!

“Samo smenom postojećeg režima možemo da spasimo životnu sredinu u Srbiji, koja je ugrožena prekomernom sečom šuma, zagađenjem reka, vodotoka i sve opasnijim zagađenjem vazduha. Sombor je bio primer za celu bivšu Jugoslaviju kao najzeleniji grad, u kojem su u svim ulicama bili drvoredi. Gradski drvoredi i zelene površine napadnute su u svim urbanim sredinama u Srbiji, a zelene površine kao pluća grada, pretvaraju se u beton i nehumana naselja bez zelenila. Najdramatičnija situacija je u Beogradu i Novom Sadu. Ugroženi su i nacionalni parkovi poput Zlatibora, Kopaonika, Fruške gore, ali i zaštićene prirodne celine poput Avale, Gornjeg Podunavlja i drugih ugroženih prostora, piše u saopštenju predsednika Pokreta za preokret Janka Veselinovića.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Ovaj režim iznikao je iz radikalske “sadnice” koja je 90-ih godina pokazao svoj odnos prema zelenim površinama, tako što je u Zemunu i drugim opštinama u kojima su vladali, u potpunosti devastirane zelene površine. Ovaj režim ne može da pobegne od svojih radikalskih korena i odnosa prema životnoj sredini. Samo smena režima može da spasi Srbiju od potpunog uništavanja zelenih površina i životne sredina” – dodaje  Janko Veselinović u Somboru gde je razgovarao sa građanima, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. 

Istakao je da je Vojvodina je najmanje pošumljeno područje u Evropi, a pošumljenost umesto da se povećava se smanjuje, što zbog nepostojanja vetrozaštitnih pojasa ugrožava poljoprivrednu proizvodnju, zbog degradacije privrednog zemljišta, ali i životne uslove u Vojvodini. U Vojvodini je ugroženo obradivo poljoprivredno zemljište koje se sve više pretvara u građevinsko
zemljište i to bez ikakve kontrole i poštovanja zakonske procedure, čime se ugrožava poljoprivredna proizvodnja, ali i životna sredina. 

– Ako uništimo poljoprivredno zemljište, zagadimo i prodamo potencijal pijaćih voda, i ako nedomaćinski budemo koristili rudne resurse, šta ćemo ostaviti deci – izjavio je Veselinović.

Milanko Jovičić, predsednik gradskog odbora Pokreta za preokret u Somboru je naglasio značaj decentralizacije kao preduslova za brigu o potrebama građana, a posebno zaštite životne sredine.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top