Vesti iz Srbije

Vesić: Najveći budžet u istoriji Beograda!

Budžet grada Beograda, koji će biti usvojen na sednici Skupštine grada Beograda, biće najveći u novijoj istoriji grada i iznosi 1.219.311.869 evra ili 143.355.471.970 dinara, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, ovaj budžet je veći od onoga sa kojim je raspolagao Beograd pre epidemije virusa korona, a koji je iznosio 1,205 milijardi evra.

„Rebalansom budžeta koji danas usvajamo planiran je kapitalni budžet u visini od 27.747.279.332 dinara i uvećan je za 7,8 milijardi dinara. Kapitalni budžet čini 21,36 odsto budžeta“, rekao je Vesić.

„Za otplatu glavnica i kamata starih kredita koje smo nasledili predviđeno je 40.021.151 evro“, dodao je on i precizirao da će „dug Grada Beograda poslednjeg dana ove godine, 31.12. 2021. godine, iznositi 281.692.626 evra“.

Kako prenosi Beoinfo, Vesić tvrdi da je dug Beograda 2013. godine, „pre samo osam godina, iznosio je 1,2 milijardi evra i sada je više od četiri puta smanjen“.

Odbornici Skupštine grada Beograda danas će glasati da se budžet za urbanizam i prostorno planiranje uveća za 82 odsto i da iznosi 8,1 milijardu dinara.

Više od dve milijarde dinara za kupovinu zemlje na Makiškom polju
„Od toga je 2,1 milijarda namenjena kupovini zemlje na Makiškom polju gde u novembru ove godine počinje izgradnja metroa, kao i izgradnju saobraćajnih površina, pratećih infrastrukturnih i drugih javnih objekata za potrebe metro sistema grada“, najavio je Vesić.

Kako je istakao, 380 miliona dinara namenjeno je za potrebe izgradnje kompleksa nove autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu, dodatnih 125 miliona dinara na već odvojenih 250 miliona za uređenje fasada u Beogradu, kao i skoro 672 miliona dinara za kupovinu građevinskog zemljišta za druge infrastrukturne projekte.

Prema rečima Vesića, u programu komunalne delatnosti od danas će bito izdvojena dodatna sredstva za održavanje čistoće na javnim površinama, za izgradnju regionalnog vodovoda Makiš – Mladenovac i za zamenu svetiljki u prigradskim opštinama.

Za fabriku vakcina u Zemunu – 2,7 milijardi dinara
U delu organizacije saobraćaja i saobraćajne infrastrukture izdvojeno je novih 3,84 milijardi dinara. Najviše sredstava, 2,7 milijardi dinara, izdvaja se za pribavljanje zemljišta, izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji saobraćajnica i komunalne infrastrukture neophodne za funkcionisanje fabrike vakcina u Zemunu.

Za rekonstrukciju ulica izdvaja se dodatnih 200 miliona dinara a za funkcionisanje javnog prevoza nova milijarda dinara, poručio je Vesić.

On je dodao da je za nastavak izgradnje vrtića izdvojeno novih 243 miliona dinara, za subvencije roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće izdvaja se dodatnih 754 miliona dinara, na opremanje novih i renoviranih objekata vrtića i škola dodatnih 211 miliona dinara.

Za nabavku besplatnih tableta za 67 hiljada beogradskih đaka koji idu od prvog do četvrtog razreda i 6,5 hiljada laptopova za potrebe učitelja i nastavnika izdvaja se 1,3 milijardi dinara, naglasio je Vesić.

Za kulturu četiri odsto budžeta
Prema njegovim rečima, Beograd izdvaja za kulturu 5,7 milijardi dinara ili četiri odsto budžeta, što je veće izdvajanje nego u mnogim evropskim državama.

„U ovaj budžet ne računamo investicije u kulturu, kao što su izgradnja Muzeja grada koja počinje na jesen, rekonstrukcija pozorišta Boško Buha, rekonstrukcija paviljona Cvijeta Zuzorić, rekonstrukcija pozorišta Dadov, izgradnja zadužbine Mome Kapora, izgradnja nove gradske galerije na Kosančićevom vencu, kao i rekonstrukcija kapije Karla Šestog i Zindan kapije na Kalemegdanu“, objasnio je Vesić.

Od danas će sahranjivanje kućnih ljubimaca biti komunalna usluga, čime je, kako je rekao, stvorena pretpostavka da od septembra proradi groblje kućnih ljubimaca koje gradimo na Bežanijskoj kosi, a uvodi se i „smart siti”, kao komunalna usluga.

On je rekao da će danas odbornici Skupštine grada Beograda glasati za program subvencija od po pet hiljada dinara za dve hiljade ljudi koji budu kupovali bicikle domaće proizvodnje. Ovaj konkurs biće raspisan u julu, navodi se na kraju saopštenja.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top