Vesti iz Srbije

Vesti o „Ekološkom ustanku“ došle do Nemačke!

Nemački mediji su pisali o ekološkoj mobilizaciji u Srbiji i porastu spremnosti da se pruži otpor zagađivačima i državi koja ih toleriše, osvrćući se tako na protest koji je nazvan „ekološki ustanak“, na kome su građani jasno rekli NE zagađivanju zemlje.

– Sortiranje smeća, reciklaža, čovekova okolina, ekologija, zagađenje, klimatske promene: decenijama se srpsko društvo uopšte nije bavilo tim pojmovima. Nije se stizalo. Zemlja je bila pritisnuta ratovima, međunarodnim sankcijama, vazdušnim udarima Severnoatlanskog pakta. Usledila je mukotrpna obnova ruinirane ekonomije i zgažene demokratije. To se naglo promenilo u poslednjih nekoliko godina – piše Andrej Ivanji iz Beograda za sajt radio-televizijske stanice MDR koja program emituje za tri nemačke pokrajine, a prenosi Dojče vele (DW).

U tekstu pod naslovom „Zeleni ustanak“ opisuje se kako je došlo do „Ekološkog ustanka“, velikog aprilskog protesta. Navodi se i čuvena reakcija premijerke Ane Brnabić da ekologija može da dođe na red samo u zemljama „prvog sveta“, pa je „Ekološki ustanak“ znak uspešnosti Srbije.

Detaljno se opisuju ekološke probleme s kojima se suočava Srbija – visoko mesto na svetskim listama zagađenosti vazduha, naročito u Beogradu. „Pritom su Beograđani čak dobro prošli u odnosu na ‘grad crnih krovova’, Bor na istoku Srbije“. U tekstu se objašnjava i geneza kineskih ulaganja u borska postrojenja, ali i prenose stavovi ekoloških aktivista koji tvrde da se dozvoljene vrednosti štetnih materija prekoračuju 13 puta.

Pominje se i Smederevo, gde kineski vlasnik „Hestil“ gazduje u proizvodnim pogonima železare: „Ljude muči gusta, crvena prašina, koja sve pokriva i otežava disanje“. Autor citira lokalne aktiviste koji kažu da Svetska zdravstvena organizacija i Institut dr Milan Jovanović Batut procenjuju kako u Smederevu prosečno godišnje umru 223 osobe zbog toga što ljudi ne znaju kada je vazduh do te mere zagađen da im direktno ugrožava zdravlje.

– Sve glasniji ekološki aktivisti upozoravaju da „pohlepa“ firmi i „neodgovorna politika prema životnoj sredini“ države nisu doveli samo do zagađenja vazduha, već i reka i šuma, i da je ukupni ekološki sistem u Srbiji delimično ugrožen – navodi se u ovom izveštaju.

Na kraju teksta autor navodi da su uspesi ekoloških aktivista bili retkost, ali da je uspeh odbrane reka Stare planine ohrabrio mnoge, te citira izjavu koju je dao najpoznatiji srpski ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta – da će u Srbiji doći do opšteg ustanka protiv zagađenja.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top