Vesti iz Srbije

„Vi ste nama blokirali život i mi ćemo vama!“ – upozoravaju frilenseri

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar poručio je danas da će oni izaći na proteste, blokirati gradove, institucije i oboriti im sajtove ukoliko predstavnici nadležnih vlasti Srbije ne počnu pregovore s njima o oporezivanju najavljenom krajem prošle godine.

On je to rekao novinarima u Beogradu, ispred Vlade Srbije, povodom odluke države da „frilenserima“ retroaktivno naplati poreze i doprinose na prihode za prethodnih šest godina i to uz odbijanje da pregovare s njima o tome.

„Vi ste nama blokirali život, mi ćemo da blokiramo vaš život i vaš rad“, upozorio je Pogačar državnu vlast.

Pogačar je nameru države da im naplati „ogromne sume poreza“ nazvao „pljačkom naroda koji je ostao u svojoj državu da se bori i da radi“.

Po njegovim rečima, do sada je „frilenserima“ stiglo 40 poreskih rešenja i 2.000 poziva, kao i dve opomene pred prinudnu naplatu.

„Država je odgovorna za ovu situaciju, jer nije primenjivala zakon. Za njihove marifetluke nemamo nameru da snosimo krivicu“, rekao je Pogačar.

Građane je pozvao da im se pridruže na protestu u subotu, 16. januara, u 15.00, ispred Skupštine Srbije.

Vladimir Ilić koji je šest godina „frilenser“ i boluje od multipleskleroze, rekao je da mu država traži da za četiri godine plati šest miliona dinara poreza i doprinosa, a on je za to vreme zaradio osam miliona dinara, od čega je živelo osmoro ljudi.

„Sada mi je stiglo rešenje na iznos koji je strašan i nenaplativ. Zbog toga mi se zdravstveno stanje pogoršalo, jer je stres glavni okidač za moju bolest“, kazao je on.

Istakao je da se ranije raspitivao da li treba da plati porez i da mu je, na osnovu prihoda, rečeno da se plaća tek kada godišnji prihod dostigne visinu šest prosečnih plata, te smatra da je doveden u zabludu.

„Jedino što mi preostaje jeste da tužim državu i Poresku upravu“, rekao je Ilić.

Pravnica Katarina Pavlović rekla je da neki od „frilensera“ – oni koji predaju engleski preko japanskih i kineskih firmi, imaju male prihode i da njima nikad nije ukazivano šta domaća država očekuje od njih.

Rekla je i da su neki od njih radili na crno i za srpske firme i za neke strane ambasade.

„Državu baš briga za ove ljude“, kazala je ona.

Katarina Stanojević rekla je da ih je država „predstavila kao kriminalce, a oni se samo bore i rade“.

„Nisam utajila porez. Nisam kriminalac. Obraz mi je čist“ – rekla je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top