Vesti iz sveta

Vidovdan proglašen praznikom grada u Čikagu!

Gradonačelnica Čigaka donela je odluku da Vidovdan bude proglašen praznikom grada! Kao razlog za donošenje ove odluke ističe činjenicu da Grad Čikago ima jednu od najvećih zajednica srpskih-amerikanaca u Sjedinjenim Državama i da je Vidovdan jedan od najvećih kulturnih praznika kod Srba.

„Obzirom da Vidovdan slavi upornost i izdržljivost pokorenog naroda koji žudi za slobodom, dostojanstvom i ravnopravnosti — univerzalni ideali koji inspirišu i iziskuju našu konstantnu budnost do današnjeg dana, zato, dakle, ja, Lori I. Lajtfut, Gradonačelnica Grada Čikaga, ovim proglašavam 28. jun 2021. god. VIDOVDANOM U ČIKAGU, i pozivam sve građane da proslave ovaj dan.Vidovdan jedan od najvećih kulturnih praznika za Srbe širom sveta kao sećanje na veliku bitku protiv Otomanskog Carstva i pet vekova turske okupacije.“

Podsećamo, Beograd i Čikago su pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine. Time su formalizovali kulturne, istorijske i ekonomske odnose koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top