Vesti iz Srbije

Vlada i frilenseri postigli dogovor!

Vlada Srbije saopštila je da je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

Na sastanku je dogovoreno da će se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža, srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Vlada Srbije poručuje i da su se, imajući u vidu da je preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli uslovi za prestanak protesta frilensera.

Da podsetimo, nezadovoljni radnici na internetu, okupili su se ranije danas na platou ispred zgrade parlamenta.

Nekoliko njih vezalo je ruke crvenom trakom, na kojoj je pisalo: „Poreska uprava“, a ostali su držali transparente „Prvo zakon, onda porez“.

Radnici na internetu: Imamo dogovor, ne i rešenje problema

Udruženje radnika na internetu potvrdilo je da je postignut dogovor sa Vladom Srbije.

  • Imamo dogovor za koji ne mislim da je rešenje problema, ali za većinu ljudi će biti velika pomoć da mogu da žive, da rade i da ostanu u zemlji – rekao je Pogačar za Nova.rs.

Vlada je prihvatila predlog Udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

  • Priznato će biti 50 odsto normiranih troškova, na koje se ne plaća porez od ukupnog prihoda, plus neoporeziv iznos 384.000 godišnje, a biće upisan i radni staž za ceo period plaćanja doprinosa – objašnjava Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top