Vesti iz Srbije

Vlada Republike Srbije da revidira svoju ulogu u formiranju cene goriva

Novo pojeftinjenje cene nafte u svetu u proteklih 14 dana ne odražava se adekvatno na cenu goriva u Srbiji. Poražavajuća je činjenica da je trenutno stanje takvo da čak 56% od ukupne cene goriva čine akcize, što je izuzetno mnogo. S toga, Srpski pokret Dveri traži da Vlada Republike Srbije revidira svoju ulogu u formiranju cene goriva, odnosno da kroz izmenu zakonske regulative utiče na smanjenje akciza i poreza na promet nafte i naftnih derivata kako bi se ograničio balans povećanja i smanjenja cene goriva. Napominjemo da se na taj način pomaže privredi i poslodavcima i time se čuva standard građana, navodi se u saopštenju Borka Puškića, predsednika Izvršnog odbora Dveri.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Kako poskupljenje ne bi osetili krajnji kupci, država može i mora da smanji svoje namere i amortizuje domino efekat daljih poskupljenja. Sa druge strane, niže cene mogle bi da donesu veću potrošnju pa samim time i veći priliv u budžet. Gorivo bi na taj način kupovali i oni koji su u prolazu kroz Srbiju, a ne bi, kao do sada, čekali ulazak u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju. Nažalost, akcize u Srbiji su veće nego u zemljama bivše SFRJ, pa i susednih zemalja iz EU, poput Rumunije, Bugarske i Mađarske.

Pametne države mogu da regulišu troškove kako ne bi opterećivali građane i privredu. Visokom cenom goriva najviše su revoltirani poljoprivrednici, jer ide jesen i povećan obim posla na njivama. Dveri podsećaju da je za obradu jednog hektara zemlje potrebno oko 10 000 dinara, a da je povraćaj preko resornog ministarstva za poljoprivredu samo 4 000 dinara.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se na sva zvona hvali da imamo ubedljivo najveći privredni rast u Evropi, dok je surova realnost da imamo balkanske plate i nadprosečno visoku cenu goriva. Dveri smatraju da bi logičan sled okolnosti bio da Vlada Srbije, imajući u vidu sve gore navedeno, spusti cenu akciza koja čini 56% od ukupne cene goriva.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top